Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Advocatenorde wil raadsman kind bij scheiding

22 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuut
kind computer 930x520
Kinderen zouden bij een vechtscheiding over een advocaat moeten kunnen beschikken om hun belangen te behartigen. Het kind moet bij zo'n scheiding centraal worden gesteld, zegt de Nederlandse Orde van Advocaten dinsdag in een aanbeveling aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Vechtscheidingen
Daarmee reageert de advocatenorde op het initiatief van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Een motie van zijn kant heeft geleid tot de zogenoemde Divorce Challenge, een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar plannen en ideeën konden worden neergelegd om de positie van het kind te verbeteren. De afgelopen weken kwamen meer dan 500 suggesties en aanbevelingen binnen. De inzendtermijn is inmiddels gesloten. Een team van experts, onder wie een ervaringsdeskundige van een vechtscheiding, gaat de ideeën beoordelen en komt op 14 december met voorstellen.
Professionele begeleiding nodig
Volgens de advocatenorde hebben kinderen bij een vechtscheiding professionele begeleiding nodig. De advocaat spreekt met het kind en luistert naar zijn of haar wensen en stelt een zogenoemd kindplan op, dat aan de rechter wordt voorgelegd, aldus de aanbeveling. Die aanpak sluit aan bij het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind, waarin het recht om als kind gehoord te mogen worden is vastgelegd.
De belangenorganisatie is bereid een cursus voor advocaten te ontwikkelen voor de specifieke hulp aan kinderen bij een vechtscheiding. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's