Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Advocaten staken om betaalbare rechtshulp

16 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuut
boeken-recht-930x520
Advocaten in het hele land leggen woensdagochtend drie kwartier het werk neer, omdat ze willen dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk blijft. De actie, met onder meer een demonstratie voor de rechtbank in Amsterdam, is een reactie op plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om de stijgende kosten van de rechtshulp te beteugelen.
Dekker wil onder meer een onafhankelijke instantie, die moet gaan beoordelen of gesubsidieerde rechtsbijstand nodig is. Hij vindt dat mensen veel te vaak naar de rechter stappen. Deze maatregel valt slecht bij advocaten, die erop wijzen dat in de meeste zaken de overheid zelf de tegenpartij is. Daarnaast wijzen advocaten erop dat rechtsbescherming een overheidstaak is. De minister wil dit grondrecht uitbesteden aan commerciële partijen.

Vergoeding te laag

De advocaten vinden ook dat de vergoedingen voor advocaten in zogeheten toevoegingszaken (pro Deo) veel te laag zijn. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!