Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Advocaten staken om betaalbare rechtshulp

16 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
boeken-recht-930x520
Advocaten in het hele land leggen woensdagochtend drie kwartier het werk neer, omdat ze willen dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk blijft. De actie, met onder meer een demonstratie voor de rechtbank in Amsterdam, is een reactie op plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om de stijgende kosten van de rechtshulp te beteugelen.
Dekker wil onder meer een onafhankelijke instantie, die moet gaan beoordelen of gesubsidieerde rechtsbijstand nodig is. Hij vindt dat mensen veel te vaak naar de rechter stappen. Deze maatregel valt slecht bij advocaten, die erop wijzen dat in de meeste zaken de overheid zelf de tegenpartij is. Daarnaast wijzen advocaten erop dat rechtsbescherming een overheidstaak is. De minister wil dit grondrecht uitbesteden aan commerciële partijen.

Vergoeding te laag

De advocaten vinden ook dat de vergoedingen voor advocaten in zogeheten toevoegingszaken (pro Deo) veel te laag zijn. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

pk49
pk4916 jan 2019 - 21:36

en weer zo'n fijne maatregel van kabinet Rutte. Vergeet u niet bij de volgende verkiezing aan alle zaken te denken van kabinet Rutte/VVD, waarbij de burger op kosten werden gejaagd. En om vervolgens 'n keer niét op de VVD stemmen.

Bert.1945
Bert.194516 jan 2019 - 13:32

De hulp van het juridisch loket is niet toereikend en is daarom geen oplossing.

manwijf
manwijf16 jan 2019 - 12:36

Rechtshulp is voor een gewone Nederlander haast onbetaalbaar. Alleen als je een asielzoeker bent, kun je rekenen op (ellenlange) gratis rechtshulp.

1 Reactie
pk49
pk4916 jan 2019 - 21:38

hé, Wilders ook hier?