Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Adviesorgaan: Betere juridische bijstand voor kind en ouder bij ingrijpen Jeugdbescherming

14-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
slapen kind 930
Ouders en hun kinderen moeten een betere rechtspositie krijgen als jeugdbescherming ingrijpt. Dat meldt de Volkskrant op basis van een gepubliceerd advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) over de toekomst van de jeugdbescherming. Daarin staat ook dat zowel kind als de ouders  bijstand verdienen van een gespecialiseerde advocaat bij een uithuisplaatsing. Daarnaast hebben ze recht op "tijdig, onafhankelijk en kwalitatief goed onderzoek".
De Raad vindt dat de jeugdbescherming beter moet gaan luisteren naar de kwetsbare kinderen en hun ouders. De overheid had de Raad hierover advies gevraagd.

Jeugdbescherming onder vuur

Al enige tijd ligt de jeugdbescherming onder vuur, omdat kwetsbare kinderen vaak niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. Daarnaast klagen veel ouders dat kinderrechters hun kinderen onterecht uit huis plaatsen vanwege ondeugdelijke jeugdbeschermingsrapporten. Vaak delven ouders het onderspit als ze een beslissing aanvechten.

Ondertoezichtstelling

In Nederland hebben zo'n 10.000 kinderen te maken met een zogeheten ondertoezichtstelling (OTS). Daarmee wil de rechter kinderen beschermen die in hun ontwikkeling ernstig worden bedreigd of kinderen die in een onveilige situatie zitten, zoals geweldadige of verslaafde ouders. De beschermingsmaatregelen worden uitgevoerd door vijftien jeugdbeschermingsorganisaties.
Bron: Volkskrant/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!