Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Advies: tijd voor suikertaks en lagere btw op groente en fruit

7 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
maaltijdbox groenten 1127
Het is tijd dat de overheid gezond eten meer gaat promoten en ongezond gedrag tegengaat. Hierbij hoort een verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en de invoering van een suikertaks. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in een advies.
De RVS stelt ook voor om gemeenten de bevoegdheid te geven om het aantal snackbars en fastfoodzaken te beperken.

Wettelijk vastleggen

Het tegengaan van 'gezondheidsachterstanden' in de samenleving moet wettelijk worden vastgelegd, schrijft de raad in een adviesrapport. Net als dat de overheid het bestaansminimum heeft vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zou de overheid ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten vastleggen.
De RVS vindt dat de overheid criteria moet opstellen "die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers". Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld. Mensen met een 'kwetsbare maatschappelijke positie' (de combinatie van een laag inkomen en een praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.

Langdurige en complexe sociale problemen

"Gezondheidsachterstanden hangen samen met langdurige en complexe sociale problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden of een ongezonde leefomgeving", analyseert de raad. Daar is zowel met regelgeving als met investeringen en samenwerking iets aan te doen.
De coronacrisis heeft de "hardnekkige gezondheidsachterstanden" uitvergroot, schrijft de raad. Die raadt het kabinet aan om de maatschappelijke oorzaken "centraler te stellen in landelijk, regionaal én lokaal beleid". Om verbetering te brengen is meer geld nodig en moet de overheid beginnen met wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

avatar
Geboren Amsterdammer7 apr 2021 - 20:37

Die suikertax is natuurlijk symboolpolitiek zolang er elke dag mensen naar de coffeeshop gaan om te blowen.....

avatar
Frans Scheerhoorn7 apr 2021 - 10:26

Even een reactie op de Suikertaks, Dit is pure onzin er is maar een oplossing
dat is de Producenten Dwingend de hoeveelheid Suiker te verlagen
in de producten, zo niet dan uit de schappen weren.
Extra taks maakt alleen alle producten duurder. wat weer nadelig is voor de armoede bestijding, en het vloeit regelrecht naar de Schatkist. Foei

avatar
roosleander7 apr 2021 - 9:58

Sorry, verlaging van de BTW op gezond voedsel klinkt leuk, maar van 9% naar 7%? of zo, waar hebben we het over, 2 cent op de euro. Dat noem ik nog eens wat! Is dat ook niet een beetje de consument bij de neus nemen?