Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Advies Gezondheidsraad: extra prik bij ernstige afweerstoornis

14 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
coronavaccin injectienaald vaccineren 1127
De Gezondheidsraad adviseert om een extra 'boosterprik' tegen corona te geven aan mensen die een ernstige afweerstoornis hebben. Twee doses van een vaccin werken bij hen nog niet voldoende. Het kabinet beslist hier later over.
Het gaat naar schatting om zo'n 200.000 mensen, maar volgens voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad moet nog worden bepaald welke groepen patiënten met een afweerstoornis de extra prik precies krijgen.

Andere mensen hoeven volgens de raad geen extra coronavaccin te krijgen. De bescherming van sommige vaccins tegen infectie zelf daalt weliswaar iets, waardoor de kans bestaat dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen, maar de bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is "nog altijd onverminderd hoog."
De vaccins zijn 95 procent effectief in het voorkomen dat mensen in een ziekenhuis belanden, en 97 procent in het voorkomen van opname op een intensive care. Dat geldt voor alle vier de beschikbare vaccins, ook bij ouderen en ook bij de Delta-variant. "Er zit nog geen trend van verslechtering in", zegt Bart-Jan Kullberg.

RIVM houdt effectiviteit vaccins in de gaten

Een extra vaccinatieronde is nodig wanneer de vaccins hun werk niet goed meer doen en ernstige ziekte niet meer voorkomen. Daarom zou de overheid zich daar nu alvast op moeten voorbereiden, zegt de Gezondheidsraad. Mensen van 60 jaar en ouder zijn dan waarschijnlijk als eersten aan de beurt. De vaccinatiecampagne begon in januari met de ouderen, omdat zij bij besmetting een groot risico lopen. Maar die afname gaat niet van de ene op de andere dag, dat is volgens Kullberg "een kwestie van weken of maanden". Om te weten wanneer het moment daar is, houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de effectiviteit van de vaccins in de gaten.
In Europa zijn nog geen vaccins goedgekeurd voor een aanvullende prik. Pfizer en BioNTech hebben een aanvraag ingediend bij de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. De vaccinwaakhond wil in de komende weken zijn oordeel klaar hebben. Moderna heeft wat onderzoeksresultaten gedeeld met het bureau, als voorbereiding op een aanvraag voor een boosterinjectie. ANP/NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar