Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Advies: geen tablet of telefoon voor kinderen onder de 2 jaar

30-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1471 keer bekeken
  •  
oog ogen 1127

Professor dr. Caroline Klaver, oogarts in het Erasmus MC en Radboudumc, adviseert ouders om kinderen tot 2 jaar helemaal geen telefoon of tablet in handen te geven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel de tijd die achter een scherm wordt doorgebracht als de afstand tussen ogen en scherm belangrijke oorzaken zijn van bijziendheid.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert geen schermgebruik in de eerste twee levensjaren. Kinderen tussen de 2 en 5 jaar mogen dit maximaal een uur per dag en kinderen tussen de 6 en 10 jaar twee uur per dag. Daarboven zou het maximum aantal schermuren per dag naar drie uur mogen verschuiven.

Oogproblemen op latere leeftijd

Dichtbij naar iets kijken, naar een scherm of een boek, zorgt ervoor dat het oog zich in moet spannen. Als het oog te lang op deze stand staat wordt het oog langer en dat kan zorgen voor oogproblemen en vermindert zicht op latere leeftijd. De hoogste tijd om kinderogen die nog in ontwikkeling zijn te beschermen, adviseren het Oogfonds en oogarts Klaver.

Een op drie kinderen al ernstig bijziend

Ernstige bijziendheid, ook wel myopie genoemd, komt steeds vaker voor. Eén op de drie kinderen onder de 15 jaar in Nederland is al ernstig bijziend. Dat kan op jonge leeftijd opgelost worden met een bril of contactlenzen, maar op latere leeftijd is dit vaak niet meer voldoende. 

Het Oogfonds geeft het volgende advies: laat kinderen ouder dan 2 jaar na 20 minuten schermtijd even in de verte kijken en laat ze minstens twee uur per dag buiten zijn. Niet alleen om te bewegen, maar vanwege het daglicht dat de aanmaak van dopamine veroorzaakt en een gezonde ooggroei stimuleert.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!