Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ADP: Iedere werknemer gaat er in 2023 op vooruit, minimumloner profiteert het meest

theme-icon
Geld
  •  
29-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3003 keer bekeken
  •  
Geld inkomen 930x520

Werknemers met een modaal loon houden komend jaar 3,7 procent meer over van hun salaris. Door aanpassingen in de belastingregels houden zij op een brutosalaris van 3086 euro netto 91 euro per maand meer over, berekende loonstrookverwerker ADP. Mensen met het minimumloon of die daar net boven zitten, gaan er nog meer op vooruit. Het nettominimumloon gaat met 218 euro per maand omhoog.

Mensen die anderhalf keer modaal verdienen houden 87 euro in de maand meer over. Als het salaris twee keer modaal is, komt er netto 98 euro meer binnen.

Verschillende redenen voor inkomensstijgingen

Er zijn verschillende redenen voor de inkomensstijgingen. Voor de meeste groepen is de hogere arbeidskorting de belangrijke reden. Dat is een bedrag dat van de belasting af wordt getrokken. Verder gaat het belastingtarief wat omlaag en gaat dat gelden tot een hoger salaris.

Stijging van het minimumloon, ook in 2024

Het minimumloon stijgt met meer dan 10 procent door een extra verhoging. Dat heeft niet alleen gevolgen voor mensen die in 2022 minimumloon verdienden, maar ook voor hen die daar vlak boven zaten. 

In 2024 zal het minimumloon nog eens stijgen, want dan gaat de overheid niet meer uit van een minimummaandloon, maar van een minimumuurloon. Zodra dat ingevoerd wordt gaat de overheid uit van een 36-urige werkweek, terwijl het minimummaandloon nu nog van een 40-urige werkweek uitgaat.

AOW’ers gaan er ook op vooruit 

Mensen met een AOW-uitkering gaan er ook op vooruit. Alleenstaanden krijgen 92 euro per maand extra, getrouwde stellen krijgen twee keer 57 euro extra per maand. 

Een aanvullend pensioen van 1000 euro bruto per maand levert nauwelijks iets extra's op. Daarvan houden gepensioneerden netto 2 euro per maand meer over.

ADP: Werknemers kunnen nog meer voordelen tegenkomen

Verder zijn er nog meer voordelen die werknemers kunnen tegenkomen, benadrukt ADP. Zo kunnen werkgevers een hogere onbelaste reiskostenvergoeding geven en ook meer thuiswerkvergoeding.

De reiskostenvergoeding gaat van 0,19 naar 0,21 cent per kilometer, de thuiswerkvergoeding van 2 euro naar 2,15 euro per dag. Daarbij geldt wel dat het aan werkgevers is om te bepalen of ze die wijzigingen doorvoeren.

CPB voorspelt daling koopkracht in 2023

Ondanks de inkomensstijgingen in het nieuwe jaar, gaat een doorsnee huishouden er in 2023 financieel op achteruit. De stijging van de lonen kan niet op tegen de inflatie, aldus het Centraal Planbureau. In een recent rapport schrijft het CPB: "Voor een doorsnee huishouden daalt de koopkracht in totaal met ongeveer 4 procent in het basisscenario, het prijsplafond voorkomt een verdere daling en vangt het risico van hogere energieprijzen op." ANP/CPB

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

theakemna
theakemna30 dec. 2022 - 15:42

ik zal er dan eens positief op reageren, want we mogen in onze handen klappen dat onze regering en bedrijven de moeilijkheden van deze tijd begrijpen en er iets aan proberen te doen! Wij zijn er tenminste heel blij mee en denken nog terug aan de tijd dat onze ouders, hoe slecht ze het ook hadden, moesten bijdragen aan hun ouders, toen er nog geen AOW bestond en ik ben nog steeds dankbaar dat Minister Drees toen heeft besloten om de AOW inte voeren. En nu zijn we weer dankbaar, dat een gedeelte van onze zorgen worden gecompenseerd!!!!!

JannyBoe
JannyBoe30 dec. 2022 - 13:42

Voor een hoop mensen toch een hoopvol iets toch?! Wat zou het toch fijn zijn als er hier wat meer bijval zou zijn voor deze positieve ontwikkelingen. Klagen en mopperen lees je hier genoeg, maar positieve opmerkingen mogen wel wat meer doorkomen wat mij betreft ;)