Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Adempauze voor mensen met schulden

24-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Mensen met zware schulden krijgen een adempauze om orde op zaken te stellen. Ze ontvangen dan tijdelijk, maximaal zes maanden, geen brieven van deurwaarders, aanmaningen van de belastingdienst of telefoontjes van bedrijven die vragen waar hun geld blijft. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en minister Ard van der Steur (Justitie) kondigen dat dinsdag aan.
Pauze afdwingen
Gemeentelijke schuldhulpverleners kunnen nu al met schuldeisers afspreken om even geen rekeningen te incasseren, maar zo´n pauze afdwingen kan nog niet. Het kabinet gaat dat nu mogelijk maken. In de periode dat de aanmaningen niet worden verstuurd, moeten met de schuldhulpverlening afspraken worden gemaakt hoe de financiële problemen worden aangepakt.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer dringt al langer aan op een adempauze voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Mik de Jong
Mik de Jong25 mei 2016 - 12:43

Namens von der Atlantis Familie Wien Österreich. Het plan is goed maar dan ook in die half jaar een budget coach erop zetten en die toestemming moet geven voor uitgaven en alvast beginnen met kleine schulden af te lossen. Incasso bureau's aanpakken? Dat werkt niet omdat die dan vanuit het buitenland gaan opereren en de credieten doorverkopen en je dan volgens de europese norm slechter af bent. Nu wordt je nog beschermd al zijn de bijkomende kosten vervelend maar als je via europees recht aanbeland kunnen die rentes en kosten explosief stijgen en daar doe je als Nederland weinig aan. Wat nog beter zal zijn dat iedereen die vanaf zijn 18e jaar zelfstandig gaat wonen een verplichte budget coach en een curses omgaan met geld want dat is de grootste oorzaak van alle problemen. Mensen lenen te gemakkelijk en willen te luxe leven met alle gevolgen van dien. Leer te leven naar je financiele toestand en wees soberder. Een tven nieuwe van nu. Waarom elke keer dure aankopen doen en in de schulden steken terwijl je oude spullen nog steeds goed doen? Oké er zijn gevallen bekent die buiten hun schuld om in de problemen zijn geraakt maar dan is dit een van de ideale oplossing. Echter, bedrijven hebben ook kosten gemaakt en dat druk ook zwaar op het omzet gebeuren. Belasing gaat voor de banken. Banken gaat voor de verzekeraars en die gaan weer voor de rest. Men zou de belasting kunnen hervormen en de banken weer banken laten worden zoals het was, geen commercie en een algemeen nutsbelang dienen. Dan kan de rest hervormd worden en de marktwerking werkt niet. Dat heeft alleen maar meer ellende gebracht voor velen en de kosten zijn gigantisch uit de pan gerezen.Dus adem pauze is goed mits er aan strenge voorwaarden wordt voldaan en niet zomaar schulden kwijtschelden want bedrijven kunnen hierdoor zelf in problemen komen door inkomsten verlies.

1 Reactie
Mik de Jong
Mik de Jong25 mei 2016 - 12:46

Dus stem ik ja mits er aan strenge voorwaarden wordt voldaan onder toezicht van een budget coach.

weetnietveel
weetnietveel25 mei 2016 - 10:14

Ik kan mij daar in wel vinden en denk dat een oplossing ook ligt bij de incassobureaus en belastingen waardoor de schulden alsmaar oplopen door de torenhoge kosten die berekend worden en boetes die opgelegd worden vanwege het aanvragen van toeslagen al dan niet door de schuldenaar aangevraagd. Tussen ja en nee stemmen vindt ik te kort door de bocht, er moeten eens wat meer keuzes mogelijk gemaakt worden in de poll's d.m.v. een vakje anders:

jwksch
jwksch25 mei 2016 - 9:18

Hier worden de mensen niet mee geholpen, over een half hebben ze weer dezelfde problemen. De geldschieters, etc. die torenhoge rentes vragen op kredieten, die zouden een stap moeten zetten.

grejphjan
grejphjan25 mei 2016 - 8:52

Laten we het een kans geven. Even rust om de zaken die spelen eens goed te(laten)bekijken lijkt mij persoonlijk een heel goed idee.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!