Kassa

AD stopt met jaarlijkse haring-, friet- en oliebollentest

01-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oliebollen 930x520
Het AD stopt met de jaarlijkse haringtest. Ook stopt de krant met de bekende andere grote smaakonderzoeken die het jaarlijks uitvoerde, zoals de friet- en oliebollentest. Dat meldt de krant op zijn website.

Ophef test

Volgens AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is die beslissing genomen naar aanleiding van de ophef die vorig jaar ontstond bij zowel de haring- als de oliebollentest: ,,We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktests. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft."

Commentaar 'snoeihard'

Nijenhuis doelt hiermee op de constatering dat de keurmeesters van de haringtest niet objectief waren en hun commentaren bij hun oordelen soms onnodig grievend bleken. Bij de oliebollentest wisten de bakkers die zichzelf voor de test opgaven wel van te voren dat de keurmeesters langs zouden komen, de anderen niet. ,,En ook daar waren onze woorden over de bakkers die onderaan eindigden snoeihard", schrijft Nijenhuis.

'Leedvermaak is geen vermaak'

De hoofdredacteur geeft critici gelijk over de grievende teksten: ,,Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren. Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al in de krant schreef: leedvermaak is geen vermaak."

Officiële klacht

Overigens gaat de krant een officiële klacht indienen bij de Universiteit van Tilburg tegen een van haar onderzoekers. Deze man ging volgens het AD wel heel ver in zijn kritiek op de haringtest. Maar diens onderzoek was gebaseerd 'deels op foutieve gegevens en berekeningen', schrijft de hoofdredacteur.
In december 2017 besloot de krant al dat de haringtest op de schop zou gaan. Nijenhuis wilde toen niet zeggen wat er zou veranderen. De krant gaat wel door met de misdaadmeter, die gebaseerd is op cijfers van de politie. Ook zal de krant incidentele tests van consumentengoederen blijven uitvoeren. ANP

Meer over:

ad, oliebollentest
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

tenormin
tenormin1 jun. 2018 - 13:56

Goed besluit van AD. Over smaak valt niet te twisten en vooral veel oliebollenbakkers kregen de wind (onnodig) van voren. Dus prima dat op deze manier geen winkelier meer de grond in zal worden getrapt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!