Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Acties ziekenhuizen voorlopig van de baan

25-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_bed_58.jpg
Er komen voorlopig geen stakingen in de ziekenhuizen. Verpleegkundigen en andere medewerkers dreigden het werk neer te leggen omdat de cao-onderhandelingen met de werkgevers stilliggen. Maar het overleg wordt volgende week dinsdag hervat. Dat lieten de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten.
Ultimatum
De acties zijn niet helemaal van de baan. ,,We gaan geen acties voeren als we nog in overleg zijn. Maar het overleg kan zomaar weer mislukken. Daarom gaan we door met voorbereiden en stoppen we pas als er een fatsoenlijk akkoord ligt. Ons ultimatum is 9 maart'', zegt onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.
De vakbonden en de werkgevers konden het in november niet eens worden over een nieuwe cao, ondanks tien onderhandelingsrondes. Sindsdien ligt het overleg stil.
Bod
De vakbonden zeggen dat de werkgevers hun laatste bod van november hebben ingetrokken. Maar dat is onzin, zegt de NVZ. ,,Het is andersom. De vakbonden zijn ingegaan op onze uitnodiging om te praten binnen de kaders van het eindbod. Dat bod is heel erg acceptabel, maar het is ook beperkt houdbaar'', zegt een woordvoerder.
Loonsverhoging
De vakbonden willen meer loonsverhoging dan de ziekenhuizen bieden. Ook eisen ze minder flexwerk en meer vaste banen. Verder zouden ziekenhuismedewerkers het recht moeten krijgen cursussen te volgen, zodat ze ,,aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt''. De bonden vinden dat de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden slechter worden door het aanbod van de werkgevers.
Bij de ziekenhuizen in Nederland werken ongeveer 190.000 mensen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!