Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Acties dreigen in openbaar vervoer Amsterdam

16-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_GVB_01.jpg
Het openbaar vervoer in Amsterdam dreigt plat te komen liggen als vervoersbedrijf GVB niet instemt met de eisen van de vakbonden Abvakabo FNV en ABGP. De bonden hebben het vervoersbedrijf een ultimatum gesteld. Als het GVB de bonden niet voor donderdag 12.00 uur tegemoetkomt, willen ze overgaan tot acties.
Werkonderbreking in de spits
,,We zullen het openbaar vervoer niet gelijk een week platleggen, maar denken eerst aan een werkonderbreking van een paar uur in bijvoorbeeld de ochtendspits of de middagspits'', zei bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV vrijdag. Als de acties doorgaan, zullen ze op zijn vroegst in de week van Hemelvaart plaatsvinden.
De bonden eisen in de nieuwe cao dit jaar een loonsverhoging en een hogere eindejaarsuitkering voor de lagere inkomens. Ze willen een verhoging van het uurloon met iets meer dan 50 cent, wat neerkomt op 84 euro per maand.
Onderhandelingen
De bonden en de GVB hebben al negen keer onderhandeld. Volgens de bonden wil het GVB alleen instemmen met de eisen als de bestaande ouderenregelingen worden beperkt. Vermeulen: ,,Wij zijn natuurlijk niet bereid om een fatsoenlijk loonbod mee te financieren door de rechten van een grote groep oudere werknemers te verkwanselen.''
De vakbonden hebben het overleg nu opgeschort. ,,Het GVB is nu aan zet om ons tegemoet te komen en meer ruimte te bieden'', zegt Vermeulen.
'Geen geld'
Het vervoersbedrijf gaat het ultimatum nog bestuderen komt na het weekeinde met een reactie. Een woordvoerder laat al weten dat het GVB geen geld heeft voor de gevraagde looneis. ,,We hebben een aantal krappe jaren voor de boeg.'' Zo krijgt het bedrijf minder exploitatiesubsidie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!