Kassa

Actiegroep: 'Beter Leven-keurmerk verbetert dierenwelzijn niet'

18-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1369 keer bekeken
  •  
koe wei 1127

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming is een wassen neus. Dat stelt Ongehoord, een actiegroep die onderzoek doet naar de vee-industrie. De organisatie, publiceerde een onderzoek en startte tegelijkertijd een petitie tegen het keurmerk.


Het Beter Leven-keurmerk is bedacht als garantie dat vlees en eieren diervriendelijk geproduceerd worden. Daarnaast moet het tonen hoe voor dieren wordt gezorgd voor ze in het slachthuis en de supermarkt belanden. Hoe meer sterren een product van het keurmerk heeft, hoe diervriendelijker het zou moeten zijn.

Volgens de onderzoekers kan het keurmerk niet voorkomen dat de regels nog steeds worden overtreden. “Het Beter Leven-keurmerk is mislukt", aldus Johan Boonstra van Ongehoord.

'Keurmerk voor de industrie'

Tussen 2007 en 2020 nam het aantal kippen en varkens dat in de schappen eindigde met miljoenen toe, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En dat terwijl het motto van de Dierenbescherming altijd “minder en beter vlees” was, zegt Boonstra.  

"Het keurmerk komt niet de dieren, maar de dierindustrie ten goede, die het gebruikt om vertrouwen uit te stralen naar consumenten en hogere afzetprijzen te krijgen voor haar producten", schrijft de groep bij de petitie.

Volgens de actiegroep zijn er veel misstanden. "Beelden van Ongehoord tonen gestreste, zieke, gewonde en mishandelde dieren in Beter Leven-bedrijven met 1, 2 en 3 sterren", schrijft de groep hierover bij de petitie.

'Welzijn objectief aantoonbaar'

De Dierenbescherming kan zich niet in vinden in die aantijgingen. Volgens een zegsman draagt het keurmerk wel degelijk bij aan het welzijn van dieren. "Dat is gewoon objectief aantoonbaar." Daarom gaat de organisatie zeker niet op voorhand stoppen met het Beter Leven-keurmerk, stelt hij.

De Dierenbescherming controleert op de criteria die zij zelf opleggen, zoals het krijgen van net wat meer beweegruimte, zegt de woordvoerder. Maar wanneer de wet wordt overtreden, zoals bij mishandelingen, dan ligt die taak niet bij hen. "Dan moet echt opgetreden worden, maar dat is aan de NVWA", zegt hij, doelend op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De woordvoerder pleit daarom voor een beter controlesysteem, waarbij ook meer toezicht plaatsvindt. "Dat is waar wij al jaren lang voor strijden." ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

latevogel
latevogel19 aug. 2021 - 9:52

"Dan moet echt opgetreden worden, maar dat is aan de NVWA", zegt hij, doelend op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De woordvoerder pleit daarom voor een beter controlesysteem, waarbij ook meer toezicht plaatsvindt. Dat is waar wij al jaren lang voor strijden." Vreemd dat de dierenbescherming pleit voor een beter controlesysteem en al jaren hiervoor strijdt. Ze geven een keurmerk uit voor de consument zodat deze kan zien of de dieren het beter hebben dan in de bio-industrie maar controleren dat zelf schijnbaar niet? Zelf zullen wij deze eieren e.d. blijven kopen omdat de dieren het altijd beter zullen hebben dan hiervoor maar bij deze stel ik als donateur van de DB voor dat deze de producenten goed gaat controleren. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn of moeten we weer jaren lang in debat?

pk49
pk4918 aug. 2021 - 20:23

Het beterleven keurmerk begint steeds meer op "Wij van wc eend vinden wc eend uitstekend"te lijken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!