Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Acteurs geven 'goede' voorbeeld voor vuurwerk

13-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk_08.jpg
Jongeren tussen de vijftien en negentien jaar oud worden de komende weken bewustgemaakt van de gevaren van vuurwerk. In reclamespotjes bootsen typetjes uit het RTL4-programma Benidorm Bastards jongeren na die onverantwoord bezig zijn met vuurwerk.
,,Jongeren denken dat zij experts zijn op het gebied van vuurwerk, maar toch doen zich gevaarlijke situaties voor. Zij gaan zich bijvoorbeeld uitsloven en zijn onnozel door weddenschappen af te sluiten wie het vuurwerk zo lang mogelijk vast kan houden'', aldus Cees Meijer van Consument en Veiligheid, een organisatie die zich inzet om letsel door ongevallen te voorkomen.
In een Amsterdamse bioscoop presenteerde de organisatie maandag de nieuwe vuurwerkcampagne 'krasse knarren'. De campagne legt de nadruk op oogletsel. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat een op de vijf slachtoffers rond de jaarwisseling van vorig jaar verwondingen aan een oog opliep.
Ongeveer 770 slachtoffers van vuurwerkongevallen werden vorig jaar behandeld op de afdeling spoedeisende hulpverlening van een ziekenhuis. Dat is een daling van 30 procent in een periode van twee jaar. Bijna de helft van de slachtoffers (46 procent) valt in de leeftijdscategorie van tien tot en met negentien jaar.
De heftige, doordringende vuurwerkcampagnes van weleer maken nu plaats voor rustige, humoristische beelden met een serieuze boodschap. Meijer: ,,De heftige voorlichtingsfilmpjes, waarin werd getoond wat er fout kan gaan bij het afsteken van vuurwerk, werken momenteel zelfs averechts. De jongeren identificeren zich hier niet meer mee.''
ANP

Meer over:

diginieuws, vuurwerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!