Kassa

ACM: overwinst hypotheken komt door overheid

18-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis2_26.jpg
Dat banken hogere winstmarges op hypotheken rekenen, is het gevolg van de strengere eisen die overheden en kredietbeoordelaars sinds de kredietcrisis stellen om banken crisisbestendiger te maken. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een donderdag verschenen rapport.
Gevolgen consument
De winstmarges van de banken op verstrekte hypotheken zijn na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 gestegen met gemiddeld 0,24 tot 0,74 procentpunt, blijkt uit de gegevens van de toezichthouder. Dit betekent voor een consument die een hypotheek afsluit van bijvoorbeeld 200.000 euro, dat de bruto hypotheeklasten met 40 tot 123 euro per maand hoger zijn.
Hypotheekrente
Volgens ACM stellen banken zich terughoudend op bij het verstrekken van nieuwe hypotheken en verhogen zij daarom de hypotheekrente. ,,Dat Nederlandse banken hun balansen moeten versterken om crisisbestendiger te worden, kost consumenten geld'', zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. De Tweede Kamer besloot donderdag meteen om binnenkort een debat over het rapport van de ACM te houden met de ministers Stef Blok (Wonen), Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken).
Minder keuze
Aanleiding voor het onderzoek van de waakhond was het vertrek van spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt waardoor consumenten minder keuzes hebben. Uit de studie zijn vooralsnog echter geen aanwijzingen voor kartelvorming gebleken.
,,De huidige situatie op de hypotheekmarkt is mede ontstaan doordat er nauwelijks nieuwe partijen toetreden, maar we weten onvoldoende waarom er geen nieuwe toetreders zijn en of je er iets aan kan doen. Dat gaan we onderzoeken, want nieuwe toetreding kan de problemen op de hypotheekmarkt helpen oplossen en concurrentie in de bancaire sector in zijn geheel verbeteren'', aldus Fonteijn.
Ingrijpen Tweede Kamer
Eerder stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) ook al dat banken nu meer winst maken op hypotheken. De belangenorganisatie van huizenbezitters vroeg de Tweede Kamer daarom in te grijpen in de hypotheekmarkt en de hoge overwinsten van de hypotheekverstrekkers aan banden te leggen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!