Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM: Netbeheerder mag kosten vooraf in rekening brengen bij consument

20-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
lamp licht gloeilamp elektriciteit energie 1127
De kosten die netbeheerders nodig hebben om de netwerken uit te breiden en te verzwaren, mogen zij deels vooraf in rekening brengen bij consumenten. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) beslist. Het geld zou nodig zijn voor de miljardeninvesteringen waar netbeheerders voor staan vanwege de energietransitie.
Er zal in de basis niet veel veranderen voor consumenten, zegt de ACM. De paar tientjes die consumenten per jaar extra kwijt zijn aan het transport en stroom, worden gecompenseerd door de lage rente. Volgens de ACM vallen de leenkosten voor netbeheerders lager uit en daarmee ook de kosten die daarvoor doorberekend worden.

Totale energierekening

De kosten voor netbehaar maken een klein deel uit van de energierekening en staat verder los van de oplopende prijs voor energie. Voor de uiteindelijke nota zijn de kosten van belastingen en energieverbruik veel bepalender. Netbeheerders hadden de toezichthouder nadrukkelijk gevraagd om een regeling waarbij toekomstige kosten alvast in rekening kunnen worden gebracht.

Grote opgave

Netbeheerders staan voor een grote opgave door de energietransitie. De komende tien jaar is er 100 miljard euro nodig voor de uitbreiding en modernisering van de netten, verwachten de netbeheerders. Een op de drie straten in Nederland moet worden opengebroken om de capaciteit te verdubbelen.
Er moeten heel veel huizen worden bijgebouwd die allemaal aangesloten moeten worden. Daarnaast moeten zonne- en windparken aangesloten worden. Er komen ook steeds meer elektrische laadpalen bij. Er is in het algemeen een grote vraag naar energie vanwege de verdere digitalisering van de samenleving.  Daarnaast willen bedrijven uitbreiden om te profiteren van de huidige economische groei en de lage rente.

Geen vrije markt

Elke vijf jaar bepaalt de ACM wat de randvoorwaarden zijn voor netbeheerders bij het bepalen van de tarieven. Netbeheerders, anders dan de energieleveranciers, zijn niet onderdeel van de vrije markt. Daarom beslist de toezichthouder over wat "redelijke inkomsten en redelijke tarieven" zijn voor de bedrijven. De ACM wijst erop dat de toezichthouder geen "directe bemoeienis" heeft bij het bepalen van de stroom- en gasprijzen door leveranciers. De exacte tarieven voor het transport voor gas en stroom worden later bekend. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!