Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM: Kledingbedrijven overdrijven claims duurzaamheid

04-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
kleding tshirts kledingwinkel 1127

Kledingbedrijven doen zich graag duurzaam voor, maar zij overdrijven hun claims vaak en de onderbouwing ontbreekt. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat daarom de duurzaamheidsclaims van zes kledingbedrijven die in Nederland actief zijn extra onderzoeken. 

"Wij zien dat veel kledingbedrijven zich graag duurzaam voordoen, maar dat zij hun claims vaak overdrijven en dat de onderbouwing ontbreekt. Hiertegen treden wij nu op, waarbij we ook sancties kunnen opleggen", aldus de ACM. Bedrijven die regels overtreden, krijgen mogelijk een boete of een last onder dwangsom opgelegd door de toezichthouder.

Geen namen genoemd van kledingbedrijven

Namen noemt de ACM niet. Wel is bekend dat het om vier buitenlandse kledingketens en twee Nederlandse bedrijven gaat. De reikwijdte van de ACM is binnen Nederland. Daarom kan het wel Nederlandse bedrijven aanpakken. Als blijkt dat de buitenlandse bedrijven het niet zou nauw nemen met de regels, zal de ACM buitenlandse toezichthouders vragen op te treden.

De ACM heeft eind mei ruim 70 bedrijven in de kledingbranche aangeschreven met het verzoek hun claims kritisch te bekijken. Ze kregen daarvoor tot half juni de tijd. Ook werden uitingen over duurzaamheid getoetst op juistheid, duidelijkheid en controleerbaarheid. Dan ging het er met name om of consumenten goed geïnformeerd werden. 

Vage of algemene termen mogen niet

De ACM let er met name op of bedrijven consumenten goed informeren. Zo mag het duurzaamheidsvoordeel van het kledingstuk niet in vage, absolute of algemeen geformuleerde termen worden gepresenteerd zonder dat het wordt toegelicht. Is iets van biologisch katoen? Dan moet wel duidelijk zijn hoeveel procent biologisch katoen een kledingstuk bevat als dit minder dan 95 procent is.

bronnen: ACM / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!