Kassa

ACM: 'Effect btw-verlaging energie moet duidelijk zijn voor consument'

23-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1184 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

Energieleveranciers moeten volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) duidelijk en transparant zijn over hoe zij hun prijzen doorberekenen tijdens de tijdelijke belastingverlaging. De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt tot 31 december 2022 tijdelijk verlaagd, omdat de energiekosten afgelopen tijd flink zijn gestegen. 

De ACM vindt het belangrijk dat consumenten duidelijk het effect van de verlaging kunnen zien.

Verlaging per 1 juli

Tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 wordt de btw op energie tijdelijk verlaagd van 21 procent naar 9 procent. Dit geldt voor alle onderdelen van de energierekening. Leveranciers zouden bijvoorbeeld tijdelijk het termijnbedrag kunnen aanpassen om consumenten te laten profiteren. 

Hoge energierekening compenseren

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “De tijdelijke btw-verlaging is ingevoerd om de hoge energierekening voor consumenten voor een deel te compenseren. Het moet voor consumenten daarom duidelijk zijn wat die btw-verlaging betekent voor hun portemonnee. Consumenten moeten de btw-verlaging daarom duidelijk terugzien, bijvoorbeeld in een verlaging van hun maandbedrag.”

'Stuntaanbiedingen' niet de bedoeling

Het is volgens de ACM belangrijk dat leveranciers met 21 procent btw blijven rekenen wanneer zij een aanbod doen voor een (nieuw) contract. Consumenten blijven namelijk gemiddeld langer dan zes maanden klant en dan is de kans groot is dat de btw-verlaging later niet meer geldt. Zo wijst de toezichthouder erop dat leveranciers niet moeten gaan ‘stunten’ met de prijzen nu de belasting wordt verlaagd.

Ook is het door blijven berekenen met de prijs van 21 procent beter om prijzen te vergelijken bij verschillende aanbieders. 

Plicht consumenten goed te informeren

Energieleveranciers hebben altijd al de plicht om consumenten goed te informeren over hun tarieven. Ook moeten leveranciers duidelijke rekeningen sturen zodat consumenten weten waar ze voor moeten betalen en de rekening ook kunnen controleren. De ACM heeft energieleveranciers er in april 2022 daarom al per brief op gewezen dat zij ook duidelijk moeten zijn over de manier waarop zij de btw-verlaging doorberekenen aan klanten.

Bron: ACM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Helen 66
Helen 6624 jun. 2022 - 13:07

Reken je niet rijk. Zoveel scheelt het nu ook weer niet. Dus NIET je maandbedrag verlagen en als de energieleverancier dat voor je doet, beter terugzetten. De Overheid is zo grillig, dat het over een paar maanden weer heel anders kan zijn.

borg queen
borg queen24 jun. 2022 - 11:22

Ons maandbedrag werd verlaagd vanwege deze btw verlaging. Is wel weer teruggezet, anders ben je met je jaarafrekening weer de pineut.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!