Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

ACM: datingwebsites moeten ophouden met misleiden via nepprofielen

14 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
relatie partner liefde 930
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet dat er nog steeds datingsites zijn die misbruik maken van nepprofielen, zonder daar richting de consument duidelijk over te zijn.
Het ACM stelt dat consumenten hierdoor misleidt worden, omdat met de personen die zichtbaar zijn in de nepprofielen geen contact te leggen is. Als het gaat om een nepprofiel, moet dat duidelijk vermeld worden. Wanneer er mogelijkheid is om te chatten, moet ook duidelijk zijn of de consument chat met de persoon die in het profiel staat omschreven of dat het gaat om een zogeheten 'chatoperator'. 

Vergoeding

De ACM deed al eerder onderzoek naar 17 datingsites die gebruik maken van nepprofielen. Toen werden er afspraken gemaakt met de betreffende sites. Onderdeel van de afspraken was dat Nederlandse consumenten die in de onderzochte periode klant waren op de site en mogelijk schade hebben geleden, het gedrag terug konden vorderen wegens misleiding. Er hebben zich zo'n 2500 klanten bij de ACM gemeld. Zij hebben voor ruim 2 miljoen euro compensatie ontvangen. Een vergoeding kan oplopen tot tienduizenden euro's.
Heb jij op datingsites te maken met nepprofielen? Dan ontvangt de ACM daarvan graag melding via haar loket ACM ConsuWijzer.
Bron: ACM
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!