Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ACM-campagne voor veilig online shoppen: ‘Eerst checken, dan bestellen’

11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
creditcard betalen online shoppen 1127

Steeds vaker doen mensen hun aankopen via het internet. Daarbij checken consumenten regelmatig pas na aankoop of een webshop wel betrouwbaar is, omdat de levering lang duurt of ze iets anders ontvangen dan besteld. Dan blijkt het achteraf lastig om met en webwinkel in contact te komen om je recht te halen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet via haar loket ACM ConsuWijzer dagelijks dat mensen problemen hebben met een online aankoop, bijvoorbeeld omdat de bestelling nooit is ontvangen, de bestelling te laat binnenkomt of het ontvangen product nep of van slechte kwaliteit is. Daarnaast kwamen er meldingen bij de ConsuWijzer binnen dat het terugsturen van een product duurder is dan verwacht, omdat het product onverwacht via dropshipping uit het buitenland kwam of dat mensen bij retourneren binnen de wettelijke bedenktijd hun geld niet terugkregen.

De ACM pakt webwinkels die veel problemen veroorzaken doordat ze zich niet aan de regels houden aan. Verder wijst Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, erop dat online aankopen doen heel iets anders is dan in de winkel. Vaak heb je al betaald voor je een product in huis hebt en je kunt ook niet even een winkel inlopen als er iets misgaat. Krijg je daarna geen contact met de verkoper? Dan ben je vaak je geld kwijt.

Om ervoor te zorgen dat consumenten online veilig aankopen doen door vooraf de betrouwbaarheid van de aanbieder te checken, start de ACM de campagne 'Eerst checken, dan bestellen'. 

Controleer webshop vóór betaling

Checklist

Veel mensen weten wel dat ze de betrouwbaarheid van een onbekende webwinkel vooraf moeten controleren, maar niet iedereen doet dit altijd. Het risico van problemen met online aankopen kun je beperken door dit wel te doen, ook als de prijs bij deze webshop nét iets lager ligt dan bij andere online winkels. Je kunt de betrouwbaarheid controleren door onder meer te kijken naar reviews, betaalopties, contactinformatie en de KvK-inschrijving. Je bekijkt hier de checklist van ConsuWijzer.

Heb jij een klacht over een onbetrouwbare webshop? Dan kun je hiervoor terecht bij de ACM.

Bron: ACM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!