Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Achtste groepers scoren dit jaar laag op Centrale Eindtoets

26-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
685 keer bekeken
  •  
school onderwijs klas 1127
Achtste groepers die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben afgelegd, hebben een gemiddelde score van 535 gehaald. Dat is de laagste score in de afgelopen 5 jaar. De scores lopen. Bij de Eindtoets is de minimale score 501 en de maximale 550.
"Een kleine, maar aantoonbare leervertraging" is volgens het College van Toetsen en Examens de oorzaak van de lage score. Het college hield er al rekening mee dat de scores lager zouden uitvallen dan normaal, dit jaar kun zijn lagere scores voldoende om aan een bepaald niveau te voldoen. Zo is 539 voldoende voor een havo/vwo, terwijl een kind met deze score twee jaar geleden een vmbo-tl/havo-advies zou krijgen.

Gevolgen corona

Het schooladvies dat leerlingen en ouders jaarlijks van de basisschool krijgen, is bij deze kinderen inmiddels binnen. Als het kind beter scoort op de eindtoets, moet de school opnieuw naar het eerdere advies kijken. Het kan zijn dat de school dan alsnog een hoger advies geeft.

Vorig jaar ging de eindtoets niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het jaar ervoor, in 2019, scoorden de achtstegroepers gemiddeld 536,1. In 2017 en 2018 was de gemiddelde score 535,6, in 2016 534,9.

Zachte leerlingkenmerken

Door het coronavirus zijn de laatste twee schooljaren van de achtstegroepers in het water gevallen. Scholen moesten daarom andere manieren bedenken om kinderen een goed advies voor de middelbare school te geven. Een op de drie scholen keek naar "zachte leerlingkenmerken", zoals motivatie, werkhouding en gedrag. Een op de vijf scholen hechtte meer belang dan anders aan wat leerlingen in de afgelopen jaren hebben laten zien, komt naar voren in een onderzoek dat de Inspectie van het Onderwijs heeft uitgevoerd. Een op de drie scholen kiest er bij twijfel vaker dan voorheen voor om het advies hoger uit te laten vallen. ANP

Meer over:

onderwijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!