Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Achmea verrijkte zich volgens rechtbank Gelderland ongerechtvaardigd

30-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
achmea 1127
Rechtbank Gelderland stelt dat Achmea zich schuldig maakte aan onrechtmatige verrijking. De Consumentenbond en de Vereniging Woekerpolis.nl spanden een collectieve procedure aan. Achmea heeft klanten met een woekerpolis onvoldoende geïnformeerd over en gewaarschuwd voor het hefboom- en inteereffect. Achmea moet de geleden schade compenseren.

De kans bestaat bij het hefoom- en inteereffect dat een beleggingsverzekering minder in plaats van meer waard wordt. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de premie van de overlijdensrisicoverzekering (orv). Achmea heeft haar klanten hierover niet voldoende geïnformeerd. Ook zei de verzekeraar niets over de hoogte van de orv-premie. Omdat klanten niet expliciet instemden met deze premie, moet Achmea hierdoor geleden schade vergoeden. Daarnaast moeten teveel betaalde premies worden terugbetaald.

Consumentenbond overweegt hoger beroep

Voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl is heel blij met de uitspraak. Hierbij heeft de rechter volgens hem belangrijke onderdelen van de vordering toegewezen. "Klanten moeten worden gewaarschuwd voor bijzondere risico’s en teveel betaalde kosten moeten worden terugbetaald." Ook de Consumentenbond is blij met de uitspraak. Wel vindt de bond het jammer dat niet alle eisen zijn toegewezen. Zo stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, dat ook is aangevoerd dat diverse kosten ten onrechte in rekening zijn gebracht, zonder de expliciete toestemming van klanten. "Helaas ging de rechter daar niet in mee. Het geven van voorbeeldkapitalen waarin die kosten verwerkt waren, was volgens de rechter voldoende. Dat is teleurstellend. We overwegen hiertegen in hoger beroep te gaan." 

Woekerpolissen

Achmea verkocht 800.000 woekerpolissen van met name Avéro, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Woonfonds en Rabobank. Consumenten met een woekerpolis kunnen zich nog steeds aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice, Consumentenclaim, Vereniging Woekerpolis of Stichting woekerpolisproces.

Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!