Achmea compenseert klanten met beleggingspolis
26-05-2009
• leestijd 2 minuten
Verzekeraar Achmea, de Nederlandse dochteronderneming van Eureko, komt met een financiële regeling voor klanten met een beleggingsverzekering. In totaal stelt de onderneming 315 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor benadeelde klanten. Achmea heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
De regeling geldt voor alle polissen die vóór 1 januari 2008 zijn afgesloten bij de Achmea-merken Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Interpolis en de rechtsvoorgangers van deze merken. Achmea zegde eind vorig jaar al toe met een compensatieregeling te komen.
De Stichting Woekerpolis, die opkomt voor een groot aantal gedupeerden, verwerpt de regeling. ,,Deze is aanmerkelijk slechter dan de regeling die wij hebben getroffen met andere verzekeraars'', zei woordvoerder Jeroen Wendelsgelst dinsdag. De stichting wil nu naar de rechter stappen om een betere compensatie af te dwingen.
In de regeling zijn afspraken gemaakt over de maximale hoogte van de kosten van beleggingsverzekeringen en de hoogte van risicopremies. Klanten ontvangen een tegemoetkoming, als blijkt dat op de einddatum van hun verzekering de ingehouden kosten boven het vastgestelde maximum uitkomen.
De totale portefeuille van de vier Achmea-merken omvat bijna 800.000 beleggingsverzekeringen. Daarvan komt ongeveer 25 procent in aanmerking voor een tegemoetkoming, aldus de financieel dienstverlener.
Andere verzekeraars zoals Delta Lloyd, ING, SNS Reaal en Fortis ASR kwamen al eerder met compensatieregelingen in de woekerpolisaffaire. Die regelingen kwamen tot stand via overeenstemming met belangenverenigingen van gedupeerden. In Nederland verkochten circa twintig aanbieders ongeveer 6,5 miljoen beleggingspolissen. In 2006 ontstond ophef over die beleggingsverzekeringen, waarbij een kritisch rapport van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) als katalysator werkte. Verzekeraars bleken hoge kosten in rekening te hebben gebracht, die het rendement van de beleggingsverzekeringen drukten.
Gedupeerden verenigden zich in de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim. De Stichting Verliespolis is een initiatief van de Vereniging van Effectenbezitters en de Vereniging Eigen Huis. Ook is de Vereniging Consument & Geldzaken betrokken bij de schikkingen. De Ombudsman Financiële Dienstverlening ondersteunt de overeenkomst.
Bron: ANP