Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Accijnsverhoging kost schatkist 180 miljoen'

14-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benzinepomp_14.jpg
De in januari doorgevoerde accijnsverhoging op diesel kost de Nederlandse schatkist twee keer zoveel als het kabinet dacht dat het op zou leveren. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag op basis van een eerste inventarisatie onder haar leden.
Buitenland
Doordat vervoerders vaker diesel in het buitenland gaan tanken lopen de accijnsinkomsten met ongeveer 180 miljoen euro terug dit jaar, stelt de belangenclub. Het kabinet rekende juist op 90 miljoen aan extra opbrengsten.
,,TLN heeft afgelopen jaar meerdere malen gewaarschuwd voor dit negatieve effect en dringt er bij het kabinet op aan om de maatregel zo snel mogelijk terug te draaien en financieel herstel van de sector te stimuleren'', aldus TLN.
3 cent verhoging
De accijns op diesel ging vorige maand met 3 cent omhoog. Daarmee denkt het kabinet dit jaar in totaal 230 miljoen euro aan extra accijnsinkomsten (inclusief personenverkeer) binnen te halen. TLN becijferde dat ongeveer 90 miljoen euro daarvan moet worden opgebracht door de transportsector.
'120 euro besparing'
Volgens de belangenbehartiger gaan transportbedrijven nu vooral naar België vanwege de grote prijsverschillen. Dat zou een vervoerder tot 120 euro per tankbeurt opleveren.
TLN heeft voor de eerste inventarisatie bij 20 internationale transportondernemingen navraag gedaan naar het tankgedrag. De organisatie heeft in totaal 5500 leden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!