Kassa

Accijns omhoog: tanken wordt vanaf 1 januari 2024 flink duurder

theme-icon
Geld
  •  
24-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
24324 keer bekeken
  •  
tanken_geld_20230824

Automobilisten gaan vanaf 1 januari 2024 fors meer betalen voor een tankbeurt. De accijns wordt verhoogd. Voor een deel komt dat doordat een eerdere prijsverlaging wordt teruggedraaid, ook volgt een inflatiecorrectie op de accijnstarieven. Een liter benzine wordt 21 cent duurder, een liter diesel gaat 13,5 cent meer kosten.

Dát de prijzen per 1 januari zouden stijgen, was reeds bekend. Maar dat gold niet voor de exacte hoogte van de stijging. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft Kamervragen gesteld die door staatssecretaris Marnix van Rij zijn beantwoord.

In theorie kan het demissionaire kabinet overigens nog besluiten om de prijsstijging niet door te laten gaan, maar of daar inderdaad sprake van is, laat zich momenteel niet voorspellen.

Terugdraaien van eerdere accijnsverlaging

Als gevolg van de torenhoge inflatie besloot het kabinet in april 2022 om de accijnzen op benzine, diesel en LPG met 21 procent te verlagen. Dat gold als een tijdelijke maatregel en was bedoeld als financiële compensatie, zoals er ook op andere vlakken financiële steunmaatregelen werden genomen.

Dat besluit hield in dat benzine 17,3 cent per liter goedkoper werd. De prijs voor een liter diesel ging als gevolg van de maatregel met 11,1 cent per liter omlaag. Op 1 juli 2023 is deze verlaging voor de helft ongedaan gemaakt, en het is de bedoeling dat de tweede helft op 1 januari 2024 volgt. Daarmee wordt de tijdelijke korting geheel geschrapt.

Niet alleen prijsstijging, maar ook inflatiecorrectie

Met het terugdraaien van de maatregelen zijn we er helaas nog niet. De overheid voert per 1 januari 2024 ook een inflatiecorrectie door. De accijnstarieven – waar bovendien 21 procent btw over wordt berekend – stijgen dan mee met de inflatie. Concreet houdt dat in dat brandstof nog duurder wordt.

Enorme prijsverschillen met Duitsland en België

Voor wie enigszins in de buurt woont van de grens met Duitsland en België, loont het enorm om te tanken over de grens. Je zou een dief zijn van je eigen portemonnee als je dit niet doet. Staatssecretaris Van Rijn duidt in zijn antwoord hoeveel de prijzen precies gaan verschillen.

Vanaf 1 januari 2024 betalen automobilisten in België maar liefst 36 eurocent per liter minder aan accijns dan in Nederland. Voor Duitsland geldt dat per liter 31 cent minder accijns wordt betaald. Aangezien veel auto's een tankinhoud van 35 tot 60 liter hebben, kan het voor een volle tank circa 10-20 euro schelen.

Over diesel stelt Van Rijn dat klanten in België 3 cent minder accijns betalen per liter. In Duitsland is dat 16 cent per liter minder.

Volgens Omtzigt dreigen er 'grote grenseffecten', want met zulke verschillen is het natuurlijk volkomen logisch dat mensen die in het grensgebied wonen over de grens gaan om te tanken. "Het leidt tot extra inflatie. Dus regering zal actie moeten ondernemen", aldus Omtzigt.

Het artikel gaat verder na onderstaande Tweet.

Hogere kilometervergoeding

Eén mogelijke compensatiemaatregel is het verhogen van de kilometervergoeding die bedrijven hun personeel onbelast mogen geven. Demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën overweegt deze maatregel, maar het probleem is dat dit geld kost. En dat geld moet wél ergens vandaan komen.

Volgens de ANWB is de officiële prijs voor een liter benzine momenteel 2,21 euro per liter. Voor diesel geldt een officiële prijs van 1,91 euro per liter.

Lees ook onderstaande artikel

Bron: AD.nl / Autovisie.nl / Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

John1313
John131326 aug. 2023 - 7:11

De feiten hierboven zijn niet juist, ik doel op verschil van 31 cent op benzine per 1 januari met tanken in Duitsland. ze zullen wel van adviesprijzen uitgaan maar die worden bijna nergens gerekend. Ik tankte er van de week nog voor € 1,749/l terwijl de gangbare prijs in mijn woonplaats bij de lager geprijsde pompen € 2,049 was. Nu al 30 cent verschil dus. Dat gaat in januari dus gewoon twee kwartjes worden!! Dan is het rendabel om vanaf Amersfoort in Duitsland te gaan tanken, zeker als je daar ook nog eens drank, drogisterijartikelen, wasmiddel, rookwaar etc.. meeneemt. Ik rij altijd zwaar beladen terug omdat vrienden en bekenden ook graag meeprofiteren totdat ze de volgende keer zelf weer rijden.

Barns
Barns25 aug. 2023 - 16:17

Tsja, ze komen geld te kort, want we krijgen steeds meer inwoners. Om dit tegen te houden, betalen ze miljarden aan zeer (on) betrouwbare landen. Deze nieuwe inwoners moeten eten, wonen, kinderen moeten naar school en kunnen natuurlijk geen belasting betalen.....dus valt in Nederland altijd wel ergens geld bij de Nederlander los te peuteren.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe26 aug. 2023 - 8:00

Het meeste geld op de rijksbegroting gaat naar kosten voor de zorg. Dat komt met name door de pijlsnelle vergrijzing van Nederland. Inwoners van 65 jaar en ouder hebben verhoudingsgewijs zeer hoge zorgkosten. Andere posten waar veel overheidsgeld heen gaat is sociale zekerheid (uitkeringen zoals AOW) en onderwijs. Die uitgaven worden allemaal betaald uit de inkomsten van de overheid, waaronder accijns. Een vluchteling krijgt maximaal 60 euro leefgeld voor eten, kleding en zakgeld. Een statushouder betaalt wel degelijk belasting, net als elke andere inwoner van Nederland. Het is heel makkelijk om een groep de schuld van alles te geven. Gevaarlijk ook zoals wel bleek in de vorige eeuw.

sjoerd65
sjoerd6525 aug. 2023 - 13:58

En wanneer krijg ik een inflatie correctie op mijn salaris?

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg25 aug. 2023 - 13:00

Ik kan mij vergissen maar volgens mij rekent de overheid hier met een vork! In 2022 17,3 cent verlagen, in 2023 weer met de helft verhogen, waardoor er per saldo nog ca 9 cent overblijft? Vervolgens in 2024 een verhoging van 21 cent?, de inflatie is dan 200%?

klusman
klusman25 aug. 2023 - 12:48

Nog meer redenen om in Duitsland en België te tanken. Kost de Nederlandse staat nog meer aan inkomsten.

borg queen
borg queen25 aug. 2023 - 12:40

Alles in Europa gelijk trekken gaat blijkbaar niet, dus gaan we massaal de grens over om te tanken en boodschappen te doen. Logisch als je dicht bij de grens woont, dat je dat doet. Hier is het van de zotte, op hoeveel zaken je hier in Nederland hogere belasting en accijns moet betalen dat ergens anders. Geen wonder dat er steeds meer mensen onder de armoede grens komen. Het inkomen gaat niet navenant omhoog.

Erikkkk
Erikkkk25 aug. 2023 - 12:01

En zo gaat de Nederlandse economie steeds meer op een derde wereldland lijken. Zoals al werd gezegd belasting op belasting......droevig.

agapon1951
agapon195125 aug. 2023 - 11:27

Snap er peroonlijk niets van. Brussel bemoeit zich met alles.. Ook met wat hier in het land gebeurd en wat niet. Allerhande opleggingen/eisen In o.a. Polen zijn de prijzen aangepast - Europese normen Brussel - gevolg gepensioneerden /ouderen - pensioen50 euro = zware armoede ( vele zaken haaks op de grondwet staan, hier ter lande, o.a. de regering verplicht is de zorg en veiligheid van haar inwoners te garanderen). Vraag mij keer op keer af, hoe verschillen kunnen ontstaan. In Duitsland is de wegenbelasting in de benzineprijs, W moeten iedere maand extra ophoesten. Volkomen onduidelijk accijns naar toe gaat. De redenen wel, zeer hoog wanbeleidt, in de 2de kamer, waarbij het ene gat met andere gevuld wordt. Ten kostte van de mensen die niet in staat zijn dit op te hoesten. Het nu meer dan 15 jaar een neerwaardse spiraal de ene na de andere wanprestatie, gevolgen toename armoede, huisvesting enz enz Het moet duidelijk zijn de benzine een melkkoe is geworden, onder valse voorwendselen van (en niet gelijk aan andere landen) van deze wanpresterende regeringen de afgelopen 15 jaren. Maar ook de eerste levensbehoeften ook al belast (extra) ...... Uitstoot van o.a. CO2 wordt de boer aangegewezen, maar hoe zit dat met de 50% lucht in verpakkingen. Iedere 3de verpakking is lucht - kosten vervoer, opslag, produktie .... dove mans oren dus.

Pietmaarten
Pietmaarten25 aug. 2023 - 10:04

En over die accijns verhoging betaald u ook nog eens 21%BTW extra, belasting over belasting dit doet Nederland.pure diefstal

1 Reactie
Pietmaarten
Pietmaarten25 aug. 2023 - 10:21

Wel eens nagedacht dat alle producten waar accijns in zit verwerkt ook goedkoper worden dus heel veel prijzen zullen dalen wanneer ze het eerlijk zouden doen en de accijns na de btw erop zetten.

Gargamel1900
Gargamel190025 aug. 2023 - 10:02

Gaan we toch lekker weer naar Duitsland tanken. Kijk wat ze aan accijns mislopen hier in de grensstreek. kost veel pomphouders de kop.

1 Reactie
tenormin
tenormin25 aug. 2023 - 12:31

Men schiet er weinig mee op als men b.v. in de steden rond Amsterdam, den Haag en Rotterdam woont. Los van andere steden. Dus als men dicht bij de grenzen woont is men spekkoper. Ik kan natuurlijk niet 150 km (heen) gaan rijden naar zo'n tankstation. Oh ja, terug ook 150 = 300 km.

AvR21057
AvR2105725 aug. 2023 - 9:02

iets tijdelijks wat ze terug draaien. Klinkt logisch. Deden ze dat ook maar met de tijdelijke BTW verhoging tijdens de bankencrisis toen de BTW van 19 naar 21% ging. Dit hebben ze nooit teruggedraaid. Stelregel bij de RO lijkt er 1 te zijn van 'wat wij in onze knuisten hebben, ze je nooit meer terug' En dat wat de burger tijdelijk krijgt zal je hoe dan ook weer terug betalen.

vrijmark
vrijmark25 aug. 2023 - 9:01

Demissionair of niet Den Haag blijft doorgaan de gewone man volledig de vernieling inwerken

gerardvantol
gerardvantol24 aug. 2023 - 21:25

Zolang de dievenbende van VVD en D66 nog enige besluiten kunnen doordrukken zullen de burgers moeten betalen. Bedenk dit wel als U in november gaat stemmen.

1 Reactie
Tom.Dorsman
Tom.Dorsman25 aug. 2023 - 11:38

Ga ik zeker doen......strategisch op. VVD stemmen, griezel bij de gedachte dat we een kabouter aan het hoofd krijgen

mvoosten84
mvoosten8424 aug. 2023 - 12:14

De prijs gaat omhoog want we moeten geld hebben. Maar we gaan de prijsstijging compenseren.....

zeemannetje
zeemannetje24 aug. 2023 - 10:19

Ik wacht nog steeds op het terugdraaien van die tijdelijke maatregel, "Het kwartje van Kok". Dat is inmiddels ook al een halve euro waard. Dan hadden ze die tijdelijke accijnsverlaging toch net zo tijdelijk kunnen maken?

2 Reacties
AvR21057
AvR2105725 aug. 2023 - 9:06

Dat kwartje is sinds de euro geen kwartje meer maar 0,11.344. eurocent

JannyBoe
JannyBoe25 aug. 2023 - 10:14

Dat het 'kwartje van Kok' tijdelijk zou zijn is historisch onjuist. Hij zei letterlijk: “Ik sluit het niet uit…. maar ik zeg het ook niet toe” De autolobby en het bedrijfsleven hebben er een eigen versie van gemaakt om de boel op te stoken