Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Acceptgiro houdt in 2023 op te bestaan

3 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1684 keer bekeken
  •  
acceptgiro 930

De acceptgiro houdt per 1 juni 2023 op te bestaan. Volgens betaaldienstverlener Currence is het aantal gebruikte acceptgiro's dan te laag wordt om de betaalmethode nog langer te ondersteunen. Seniorenorganisatie ANBO begrijpt het besluit en wil zijn achterban in de komende tijd voorbereiden op de overstap.

Currence wilde eigenlijk al per 1 januari 2019 stoppen met de acceptgirokaart. Mede op verzoek van de Consumentenbond werd deze beslissing in 2017 voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Papieren overschrijving blijft wel

Met het einde van de acceptgiro worden consumenten niet gedwongen online of mobiel te gaan bankieren. De acceptgiro is namelijk niet hetzelfde als een papieren overschrijvingsformulier. Dat laatste blijft wel bestaan. Wie liever door het invullen van een papier betaalt, kan die formulieren blijven aanvragen bij zijn of haar bank.

ANBO begrijpt besluit

Seniorenorganisatie ANBO begrijpt het besluit. "We wisten al langer dat dit ooit zou komen. Als het gebruik met zo veel procent daalt is het logisch dat afscheid van de acceptgiro's wordt genomen. Dat punt is nu bereikt", zegt een woordvoerster.

ANBO gaat zijn achterban in de komende tijd voorbereiden op de overstap. Sommige mensen kunnen online wel uit de voeten, maar maken liever gebruik van acceptgiro's. Voor hen zal de verandering gemakkelijker gaan dan voor mensen die niet digitaal vaardig zijn. "We hebben nu anderhalf jaar de tijd om mensen bekend te maken met de betaalinstructies. We hebben er vertrouwen in dat we het in die tijd goed kunnen overbrengen. Voor sommige mensen zal het lastig zijn, maar het kan wel. We moeten wel de vinger aan de pols houden of dit goed werkt en of mensen fouten maken."

Van 300 miljoen naar 2 miljoen

Op het hoogtepunt in het midden van de jaren negentig werden er 300 miljoen acceptgiro's per jaar verwerkt. Over twee jaar verwacht Currence dat dit er nog 2 miljoen per jaar zijn. Het overgrote deel van de verstuurde acceptgiro's wordt nu al weggegooid nadat de ontvanger de rekening via mobiel bankieren of internetbankieren heeft voldaan. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer3 nov 2021 - 16:21

De banken hebben te veel macht.

Let op mijn woorden : overschrijvingskaarten gaan nog duurder worden!

Zo snel mogelijk een Nationale Bank invoeren!

Erik Hofman
Erik Hofman3 nov 2021 - 15:47

Het overtikken van de lange rij cijfers, zoals ik nu al bij de eigen bijdrage WMO zie, geeft een grotere kans op fouten dan het fotograferen van de acceptgiro hiervoor.

Donuts
Donuts3 nov 2021 - 8:47

Plaats nieuws snel of plaats het niet, redactie!