Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABP begint procedure tegen BofA

17-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ABP-logo.jpg
Pensioenfonds ABP begint een juridische procedure tegen Bank of America (BofA). De leiding van de Amerikaanse zakenbank heeft volgens het pensioenfonds aan zijn aandeelhouders vitale informatie onthouden bij de overname van Merrill Lynch eind 2008. ABP stelt de hierdoor geleden schade via een rechtszaak te willen terugvorderen. Dit heeft de Algemene Pensioen Groep (APG), de pensioenuitvoerder van ABP, woensdag bekendgemaakt.
ABP stelt dat Bank of America de aandeelhouders verzuimde tijdig te informeren over het grote verlies bij Merrill Lynch. De aandeelhouders, waaronder ABP, konden zich op 5 december over de overname uitspreken. Maar voor dit tijdstip was volgens ABP bij de leiding van BofA vermoedelijk al bekend dat Merrill over het vierde kwartaal van 2008 een verlies zou gaan maken van meer dan 15 miljard dollar.
Bovendien is volgens het pensioenfonds aan de aandeelhouders een bijlage bij de fusieovereenkomst onthouden, die voorzag in bonusbetalingen aan werknemers van Merrill tot 5,8 miljard dollar voorafgaand aan de sluiting van de overeenkomst en voordat de kwartaalcijfers van Merrill waren opgesteld.
Volgens het pensioenfonds lijdt het geen twijfel dat de onthouden informatie vitaal was voor aandeelhouders om over de voorgenomen overname adequaat te kunnen beslissen. Wanneer deze informatie niet zou zijn achtergehouden, zou ABP zijn goedkeuring niet hebben gegeven, aldus het pensioenfonds. De schadeclaim zal ergens tussen de 30 en 91 miljoen dollar liggen, afhankelijk van de lijn die in de procedure gevolgd wordt, aldus een woordvoerder van APG.
Bank of America lag eerder al onder vuur van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Volgens de SEC heeft BofA beleggers misleid, door toestemming te geven voor de bonusbetalingen aan bankiers van Merrill zonder dit te melden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!