Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

ABN AMRO voert winst stevig op

21 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
ABN_AMRO_11.jpg
ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 600 miljoen euro. Afgezien van eenmalige posten is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het beste resultaat sinds ABN in zijn huidige vorm bestaat.
Ook voor de Nederlandse staat, die ABN op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 nationaliseerde, rinkelt de kassa. De bank liet vrijdag weten een tussentijds dividend van 350 miljoen euro uit te keren aan zijn enige aandeelhouder. ABN bereidt zich momenteel voor op een terugkeer naar de beurs.
De voorbereidingen voor die beursgang liggen volgens topman Gerrit Zalm op schema. Hij herhaalde dat ABN er klaar voor is, maar wanneer de bank precies terugkeert op het Damrak, is aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
Net als andere banken zet ABN zich schrap voor strengere kapitaaleisen van toezichthouders. Maar dat is geen reden om de aandeelhouder op dieet te zetten. De bank keert dit jaar 40 procent van de winst uit en voegt 60 procent toe aan de kapitaalreserve. ,,Wij kunnen ons dat permitteren'', zei Zalm.
ABN profiteerde afgelopen kwartaal van de beter draaiende Nederlandse economie. Daardoor hoefde veel minder geld opzij te worden gezet voor eventuele verliezen op leningen. De kredietvoorzieningen waren met 34 miljoen euro zelfs ,,uitzonderlijk laag''. Een jaar eerder werd nog het tienvoudige toegevoegd aan de stroppenpot.
Maatgevend voor heel 2015 is het lage bedrag niet, zei financieel directeur Kees van Dijkhuizen. Eerder genomen voorzieningen zijn niet nodig gebleken en konden worden teruggeboekt. Dat zijn incidentele posten, benadrukte de bestuurder.
Het economisch herstel hielp met name de divisie die kredieten verstrekt aan grote zakelijke klanten aan meer winst. Maar ook bij kleinere bedrijven bespeurt ABN tekenen van herstel. Het aantal kredietaanvragen is voor het eerst in jaren licht gestegen en dankzij het toegenomen vertrouwen in de economie wordt een groter deel gehonoreerd.
ABN zag zowel de rentebaten als de omzet uit dienstverlening toenemen. De totale inkomsten stegen met 11 procent tot 2,1 miljard euro. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's