Kassa

ABN AMRO moet in compensatieregeling tóch rekening houden met 'rente-over-rente'-effect

22-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7637 keer bekeken
  •  

Bij het berekenen van de compensatie voor te veel betaalde rente op doorlopend krediet moet ABN AMRO wél rekening houden met het zogenoemde 'rente-over-rente'-effect. Dat blijkt uit de op 11 augustus 2022 gepubliceerde uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid. Claimorganisatie Geldbelangen denkt dat de uitspraak de bank nog eens 170 miljoen euro kan kosten.

In de kwestie gaat het om klanten die een doorlopende lening hadden met een variabele rente. ABN AMRO volgde, net als andere banken zoals ING en Rabobank, met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Kifid oordeelde eerder al dat klanten dat wel mochten verwachten, tenzij de bank nadrukkelijk anders had vermeld.

"Mogelijk tot duizenden euro's terug"

Uit berekeningen van Stichting Geldbelangen blijkt dat het compensatiebedrag, zoals de bank dat nu voorstelt, kan verdubbelen als de bank ook de rente-op-rente teruggeeft. De vergoeding kan zomaar honderden, soms zelf duizenden euro's extra per klant betekenen.

Ook andere banken kunnen door deze uitspraak worden gedwongen om rente-op-rente terug te geven aan klanten. Op dit moment nemen alleen Rabobank en Crédit Agricole Consumer Finance (CACF) dit element mee in de berekening van hun compensatie. CACF berekent de vergoeding van de compensatie echter nog steeds vanaf het jaar 2008 via Mijnrentevergoeding.nl waardoor klanten met oudere kredieten te weinig terugkrijgen. 

Ook ABN Amro berekende de vergoeding in eerste instantie geautomatiseerd vanaf 2008. Na veel kritiek besloot de bank 90 miljoen extra uit te trekken om een geautomatiseerde vergoeding uit te keren vanaf 2001. Dat kwam boven de 250 miljoen die bank al apart had gezet.

De compensatieregeling verschilt dus per kredietverstrekker en is aan verandering onderhevig. Sommige banken, zoals Santander en Hollandsche Disconto Voorschotbank (ook wel bekend als Vesting Finance) hebben nog helemaal geen algemene compensatieregeling getroffen. Klanten zouden op individuele basis worden geholpen volgens de Consumentenbond die bij deze kredietverstrekkers een compensatieregeling probeert af te dwingen.

Klanten die menen recht te hebben op een compensatie, maar die niet ontvangen, of een te laag bedrag krijgen uitgekeerd, kunnen een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

De compensatieregelingen per kredietverstrekker

Volg onderstaande link voor meer informatie over de verschillende compensatieregelingen per kredietverstrekker. We zullen je via deze weg op de hoogte van de laatste stand van zaken. Het artikel hieronder is op 22 augustus 2022 door de redactie geactualiseerd.

Het artikel gaat verder na onderstaande link.

Laat ons ook vooral weten of je kredietverstrekker meewerkt aan jouw compensatieverzoek via kassa@bnnvara.nl. We houden graag een vinger aan de pols!

Kassa besteedde eerder aandacht aan deze kwestie. Stichting Geldbelangen legt in onderstaande reportage uit waarom het belangrijk is dat klanten rente-op-rente terugkrijgen.

Lees ook onderstaande artikelen.

Bron: ANP / Kifid

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Raymonhulscher
Raymonhulscher6 mrt. 2023 - 19:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

 (Bewerkt door redactie)
Raymonhulscher
Raymonhulscher6 mrt. 2023 - 19:14

Komt de compensatie nog ik hoor al twee jaar dat ze bijna klaar zijn ?

MarPri
MarPri27 aug. 2022 - 19:39

Geldt dit ook voor teveel rentebetalingen op een hypotheek?

1 Reactie
Raymonhulscher
Raymonhulscher6 mrt. 2023 - 21:45

Er is een hele lijst met compensaties in de abn amro app. Flexibele hypotheek staat daar ook tussen.

Lotje551961
Lotje55196126 aug. 2022 - 10:17

Ik accepteer het aanbod rentevergoeding van de ABN niet moet ik dan in de ABNapp Weigeren aanvinken of niets doen??

Mopetje
Mopetje22 aug. 2022 - 20:32

Ik heb in 2001 ook een flexibel krediet gehad bij de abnamro. Betaal vanaf 2014 honderd euro per maand om dat af te lossen. Ik heb geen rekening meer bij de abnamro, kan ik dan in aanmerking komen voor de compensatieregeling.

1 Reactie
Raymonhulscher
Raymonhulscher6 mrt. 2023 - 21:47

Ja je wordt door de bank benaderd iedereen komt in aanmerking.

vg1971
vg197113 aug. 2022 - 10:49

Ja ja, niks maandelijkse kosten basic privérekening omhoog van € 1,95 naar € 2,95 per maand i.v.m. onderzoek witwaspraktijken ;-) ... Wéér een prijsstijging erbij, verdorie.

ingjoy
ingjoy12 aug. 2022 - 13:02

Ik moet ook teveel betaalde rente over een doorlopend krediet terug krijgen van de ABNAmro , maar het loopt nu al anderhalf jaar en heb pas 2 keer bericht gehad dat ze er mee bezig waren.....Ik zou in 2022 aan de beurt zijn !? Ben benieuwd, want heb een aantal jaren geleden het krediet om laten zetten in een Service lening (met weer heel veel extra rente) waar ze de teveel betaalde rente hopelijk van af kunnen trekken. Ik wacht af.

1 Reactie
Raymonhulscher
Raymonhulscher6 mrt. 2023 - 21:48

Ik heb precies hetzelfde duurt belachelijk lang.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!