Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN AMRO moet in compensatieregeling tóch rekening houden met 'rente-over-rente'-effect

22-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11011 keer bekeken
  •  

Bij het berekenen van de compensatie voor te veel betaalde rente op doorlopend krediet moet ABN AMRO wél rekening houden met het zogenoemde 'rente-over-rente'-effect. Dat blijkt uit de op 11 augustus 2022 gepubliceerde uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid. Claimorganisatie Geldbelangen denkt dat de uitspraak de bank nog eens 170 miljoen euro kan kosten.

In de kwestie gaat het om klanten die een doorlopende lening hadden met een variabele rente. ABN AMRO volgde, net als andere banken zoals ING en Rabobank, met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Kifid oordeelde eerder al dat klanten dat wel mochten verwachten, tenzij de bank nadrukkelijk anders had vermeld.

"Mogelijk tot duizenden euro's terug"

Uit berekeningen van Stichting Geldbelangen blijkt dat het compensatiebedrag, zoals de bank dat nu voorstelt, kan verdubbelen als de bank ook de rente-op-rente teruggeeft. De vergoeding kan zomaar honderden, soms zelf duizenden euro's extra per klant betekenen.

Ook andere banken kunnen door deze uitspraak worden gedwongen om rente-op-rente terug te geven aan klanten. Op dit moment nemen alleen Rabobank en Crédit Agricole Consumer Finance (CACF) dit element mee in de berekening van hun compensatie. CACF berekent de vergoeding van de compensatie echter nog steeds vanaf het jaar 2008 via Mijnrentevergoeding.nl waardoor klanten met oudere kredieten te weinig terugkrijgen. 

Ook ABN Amro berekende de vergoeding in eerste instantie geautomatiseerd vanaf 2008. Na veel kritiek besloot de bank 90 miljoen extra uit te trekken om een geautomatiseerde vergoeding uit te keren vanaf 2001. Dat kwam boven de 250 miljoen die bank al apart had gezet.

De compensatieregeling verschilt dus per kredietverstrekker en is aan verandering onderhevig. Sommige banken, zoals Santander en Hollandsche Disconto Voorschotbank (ook wel bekend als Vesting Finance) hebben nog helemaal geen algemene compensatieregeling getroffen. Klanten zouden op individuele basis worden geholpen volgens de Consumentenbond die bij deze kredietverstrekkers een compensatieregeling probeert af te dwingen.

Klanten die menen recht te hebben op een compensatie, maar die niet ontvangen, of een te laag bedrag krijgen uitgekeerd, kunnen een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

De compensatieregelingen per kredietverstrekker

Volg onderstaande link voor meer informatie over de verschillende compensatieregelingen per kredietverstrekker. We zullen je via deze weg op de hoogte van de laatste stand van zaken. Het artikel hieronder is op 22 augustus 2022 door de redactie geactualiseerd.

Het artikel gaat verder na onderstaande link.

Laat ons ook vooral weten of je kredietverstrekker meewerkt aan jouw compensatieverzoek via kassa@bnnvara.nl. We houden graag een vinger aan de pols!

Kassa besteedde eerder aandacht aan deze kwestie. Stichting Geldbelangen legt in onderstaande reportage uit waarom het belangrijk is dat klanten rente-op-rente terugkrijgen.

Lees ook onderstaande artikelen.

Bron: ANP / Kifid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!