Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Aardgasloos wonen baart zorgen vanwege kostenplaatje

13 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuut
Gasfornuis gas 930x520
Steeds meer mensen weten dat aardgasloos wonen op den duur noodzakelijk is, maar de kosten ervan zijn reden tot zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting Hier Klimaatbureau onder ruim 2000 Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd door Peil, het enquêtebureau van Maurice de Hond.

Verdwijnen aardgas

Hier doet sinds 2016 onderzoek naar de houding van Nederlanders over het verdwijnen van aardgas als energiebron. Met 57 procent is het aantal Nederlanders dat het ermee eens is dat huishoudens gaan stoppen aardgas stabiel. Vorig jaar bedroeg het percentage 58. Het aantal mensen dat opziet tegen de kosten steeg van 35 procent in 2017 naar 47 procent dit jaar.

'Minder afhankelijk  van Rusland'

Op de vraag waarom mensen het er mee eens zijn, zei 32 procent vanwege de aardbevingen in Groningen, 30 procent noemde het klimaatprobleem en 5 procent wilde minder afhankelijk zijn van Rusland als gasleverancier. Van de ondervraagden wil 29 procent niet van het gas af. Van hen omschreef 11 procent aardgasloos wonen als 'weer zo'n linkse hype'.

Driekwart op de hoogte van transitie

Het aantal mensen dat van de transitie weet is inmiddels flink toegenomen. Vorig jaar was 51 procent op de hoogte van de plannen, dit jaar is 76 procent. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's