Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit'

04-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
aardbeien.jpg
Vergeleken met ander fruit in de supermarkt zijn aardbeien zes keer giftiger. Dat komt doordat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit een analyse die Trouw heeft gedaan van gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Toegestaan maximum
Voor elk van die stoffen afzonderlijk is een toegestaan maximum, dat niet wordt overschreden. Maar de NVWA kijkt niet naar de combinatie van de stoffen, aldus deskundigen in de krant. Zij vinden dat niet terecht.
Schimmelbestrijdingsmiddelen
Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade.
Wettelijke Europese normen
De stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten.
De NVWA laat weten zich te houden aan de wettelijke Europese normen voor al deze stoffen. ,,We zien geen risico's. Als we die wel zien, dan grijpen we in", meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn. ANP

Meer over:

aardbeien, gif, stoffen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!