Kassa

'Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit'

  •  
04-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
aardbeien.jpg
Vergeleken met ander fruit in de supermarkt zijn aardbeien zes keer giftiger. Dat komt doordat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit een analyse die Trouw heeft gedaan van gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Toegestaan maximum
Voor elk van die stoffen afzonderlijk is een toegestaan maximum, dat niet wordt overschreden. Maar de NVWA kijkt niet naar de combinatie van de stoffen, aldus deskundigen in de krant. Zij vinden dat niet terecht.
Schimmelbestrijdingsmiddelen
Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade.
Wettelijke Europese normen
De stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten.
De NVWA laat weten zich te houden aan de wettelijke Europese normen voor al deze stoffen. ,,We zien geen risico's. Als we die wel zien, dan grijpen we in", meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn. ANP

Meer over:

aardbeien, gif, stoffen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Anonymous
Anonymous3 feb. 2018 - 13:34

.Misschien ter geruststelling, lees eens iets over hoe de wettelijke norm voor betrijdingsmiddelen residu op groenten en fruit tot stand komt. Dat is behoorlijk streng hoor!

ingjoy
ingjoy4 nov. 2017 - 13:36

Het is van de gekke hoeveel slechte/gevaarlijke stoffen er worden gebruikt op fruit en groenten !! Ongewild krijgen wij mensen heel wat schadelijke stoffen binnen, waardoor we hoogst waarschijnlijk op de lange duur de gevolgen gaan zien/merken...... Wat kun je nog wel veilig eten eigenlijk ?? Voor mij geen aardbeien meer !!! en verder alleen nog biologisch fruit....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!