Kassa

Aantal verloskundigen sterk gegroeid

23-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg_doktor_medisch_14.jpeg
Het aantal verloskundigen in Nederland is in de afgelopen tien jaar met 60 procent gegroeid. Vooral het aantal praktijken in ziekenhuizen is fors toegenomen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
In 2009 werkten er 2444 verloskundigen in Nederland. Hoewel veruit de meeste verloskundigen nog steeds in een eigen praktijk werken, is het aantal in een ziekenhuis werkzame zwangerschapsbegeleiders in tien jaar tijd met 150 procent gegroeid, aldus het Nivel. Het instituut verwacht dat deze trend zal doorzetten.
Tien jaar geleden was de helft van alle verloskundige praktijken een groepspraktijk. Dat aandeel is gestegen naar twee derde. Nog maar 16 procent van alle verloskundigen werkt helemaal alleen. In Drenthe en Limburg zijn nog de meeste solopraktijken.
Gelderland en Flevoland tellen de meeste verloskundigen. In Zeeland en Groningen zijn er het minst. Gemiddeld heeft een zwangerschapsbegeleider 1630 vrouwen in de praktijk. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!