Kassa

Aantal reizigers op Schiphol na medio maart in vrije val

15-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegen schiphol 1127
Het aantal passagiers dat via Schiphol reisde, lag in de tweede helft van maart 83 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Medio maart werden strenge beperkingen van het vliegverkeer van kracht in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
Het aantal reizigers op Schiphol nam over de hele maand maart met 56 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In februari was die daling nog 2,4 procent. Het aantal vliegbewegingen nam vorige maand met 37 procent af. 
De afname in februari was ook al deels het gevolg van de corona-uitbraak. Toen stapten vooral minder reizigers in op vluchten van en naar China, Hongkong en andere bestemmingen in Azië. Die daling zette in maart sterk door, met bijna 90 procent minder passagiers van en naar China.

Minder trans-Atlantische vluchten

Ook het opschorten van het vliegverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten op 12 maart is duidelijk terug te zien in de cijfers. Het aantal passagiers op trans-Atlantische vluchten lag in maart 56 procent lager dan een jaar eerder.
De komende weken verwacht Schiphol naar eigen zeggen hooguit 10 procent van het normale aantal vluchten af te handelen. Niet meer dan 5 procent van het gebruikelijke aantal reizgers zal naar verwachting gebruikmaken van de luchthaven. Schiphol heeft zijn operatie aangepast aan die lagere activiteit, ook om kosten te besparen.

Meer vrachtverkeer

Schiphol meldt verder dat het aantal vluchten met uitsluitend vracht in de laatste week van maart een kwart hoger lag dan anders. Vervoerders zetten meer vrachtvliegtuigen in nu de meeste passagierstoestellen, die doorgaans veel goederen meenemen in het ruim, aan de grond staan.
De luchthaven ziet meer medische hulpmiddelen langskomen dan gebruikelijk, bijvoorbeeld mondkapjes, brillen en handschoenen. Dergelijke spullen worden normaal gesproken per schip vervoerd, maar arriveren omwille van een snelle levering momenteel vaker per vliegtuig. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!