Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal 'oudere' bijstandontvangers gestegen

27-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stijging_13.jpg
Het aantal mensen met een bijstanduitkering is vorig jaar met 22.000 toegenomen. Eind 2014 telde Nederland 435.000 mensen met een bijstanduitkering. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
Herstel
De stijging vorig jaar geldt alleen voor bijstandontvangers van 27 jaar en ouder. Het aantal jongeren (tot 27 jaar) met bijstand bleef gelijk: 38.000. Jongeren lijken daarmee te profiteren van het herstel van de arbeidsmarkt. Zij komen minder vaak in de bijstand terecht of vinden sneller vanuit de bijstand een baan.
Arbeidsmarkt
Al eerder meldde het CBS dat het aantal vacatures en banen stijgt en dat het aantal werkloosheidsuitkeringen stabiliseert. Dat duidt op een aantrekkende arbeidsmarkt. De bijstand volgt de aantrekkende arbeidsmarkt met vertraging. Dat komt doordat de meeste bijstandsontvangers moeilijker een baan vinden dan andere werkzoekenden. Dit geldt zeker voor de ouderen in de bijstand. Die hebben dan ook de meeste kans om langdurig van de bijstand afhankelijk te blijven. Zo hebben zes op de tien 45-plussers met bijstand al drie jaar of langer een uitkering.
Langdurig bijstand
In 2014 hadden in Nederland zeventien personen per duizend inwoners langdurig (minstens drie jaar) bijstand. Van de gemeenten met minstens 100.000 inwoners heeft Rotterdam de meeste mensen met langdurige bijstand: met 51 uitkeringen per duizend inwoners.
Mensen die langdurig in de bijstand zitten, zijn gemiddeld lager opgeleid en ouder dan personen die erin slagen werk te vinden. ANP

Meer over:

diginieuws, bijstand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!