Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal melkkoeien neemt verder toe

11-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koetjes_02.jpg
Melkveehouders breiden hun veestapel steeds verder uit, waarmee ze inspelen op de afschaffing van de melkquota dit jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Groei
Het aantal melkkoeien groeide vorig jaar met 1 procent tot ruim 1,6 miljoen, het hoogste aantal in vijftien jaar. Bij de kalfjes en pinken, de toekomstige melkkoeien, bedroeg de groei zelfs 7 procent. Daarvan zijn er nu in totaal 1,3 miljoen.
Melkquota
De melkquota werden dertig jaar geleden ingevoerd in Europa om een overschot aan melk te voorkomen. Door de groeiende wereldvraag naar melk en melkproducten is de noodzaak van de maatregel verdwenen. Per 1 april 2015 wordt er door Brussel geen limiet meer gesteld aan de hoeveelheid melk die mag worden geproduceerd.
Milieudefensie is niet zo blij met de uitbreiding van de veestapel. In een reactie spreekt de organisatie van ,,ongebreidelde groei''. ,,Dit leidt tot meer megastallen en minder koeien in de wei. Meer koeien leidt ook tot meer mest terwijl we al een mestoverschot hebben, meer stank en meer schade aan de natuur.'' Milieudefensie pleit juist voor minder koeien in Nederland. ANP

Meer over:

koe, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!