Kassa

Aantal hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie gestegen

02-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hypotheek 1127

Het aantal hypotheken dat met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is afgenomen blijft stijgen. Het aantal afgesloten hypotheken met het vangnet nam in het derde kwartaal met bijna 19 procent toe.

Zo'n 38.400 huishoudens sloten in de meetperiode een hypotheek met NHG af. Hierdoor was het aantal nieuwe hypotheken met 25.100 iets groter dan in 2019. De groei werd mede veroorzaakt door de oversluiters. Zij profiteerden van de huidige lage renteniveaus. Het ging om 5700 NHG-hypotheken tegenover 3600 in 2019.

Verbouwingen gefinancierd met NHG

NHG merkt verder op dat steeds meer huizenbezitters tijdens de coronacrisis een verbouwing aan het huis met NHG financierden. Het gaat onder andere om achterstallig onderhoud en het verduurzamen van de woning. Er werden in het derde kwartaal 7600 NHG-hypotheken afgesloten voor de verbouwing van de woning. Dat waren er 3600 in dezelfde periode vorig jaar.

Extra ondersteuning voor woningeigenaren in coronacrisis

NHG biedt sinds het begin van de coronacrisis woningeigenaren extra ondersteuning, onder andere met betaalpauzes voor woningbehoud. Iedereen die een hypotheek met NHG heeft afgesloten en de hypotheeklasten op dit moment niet kan dragen, heeft ruimte gekregen om maximaal 9 procent van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen. Toekenning en terugbetaling van de achterstand vindt plaats op basis van afspraken tussen geldverstrekker en de consument.

Verliesdeclaraties

NHG ontving het afgelopen kwartaal 21 zogeheten verliesdeclaraties van geldverstrekkers tegen 92 een jaar eerder. Deze afname hangt vooral samen met de stijging van de huizenprijzen. De verkoopopbrengst van een woning is daardoor meestal voldoende om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen.

De NHG is in het leven geroepen om een vangnet te bieden in het geval dat mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Consumenten betalen een eenmalig bedrag voor zo'n garantie. In ruil wordt door hypotheekverstrekkers een lagere rente aangeboden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!