Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal hypotheekaanvragen stijgt explosief

03-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek_huis_geld_79.jpg
Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal explosief gestegen. In die periode zijn 97.000 hypotheekaanvragen gedaan, een stijging van maar liefst 80 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014. Dit meldde Hypotheken Data Netwerk (HDN) vrijdag.
Aanscherpen leennormen
HDN rekent deze enorme groei toe aan een combinatie van de aantrekkende woningmarkt, het aanscherpen van de leennormen voor consumenten per 1 juli en de eerste rentestijgingen na een periode van enkel rentedalingen.
Gestage groei
Vanaf 2013 vertonen de hypotheekaanvragen een gestage groei. Vergeleken met het tweede kwartaal in 2013 is dit jaar sprake van een stijging van zelfs 163 procent. HDN, dat zo'n 75 procent van de hypotheekaanvragen registreert, heeft haar verwachting voor dit jaar bijgesteld van 240.000 naar 300.000 aanvragen.
Negatief effect
,,Wij houden hierbij rekening met de seizoensinvloeden en de aangescherpte leennormen voor consumenten. Die zullen in de komende twee maanden naar verwachting een negatief effect op het aantal hypotheekaanvragen hebben'', aldus HDN-directeur Dorine van Basten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!