Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal hypotheekaanvragen in 2020 ongekend hoog

07-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek geld huis prijs

Het woningtekort, de lage rente en de hoge huizenprijzen leiden tot records in het aantal hypotheekaanvragen, schrijft de Volkskrant. Voor het eerst werden in een jaar meer dan een half miljoen (535.000) hypotheekleningen aangevraagd, ziet het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het aantal hypotheekaanvragen ligt daarmee bijna 25 procent hoger dan in 'topjaar' 2019, laat de vereniging van hypotheekaanbieders en -adviseurs weten. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning steeg met 11 procent naar 304.000. Het aantal oversluitingen en tweede hypotheken nam toe met 49 procent en kwam uit op 232.000.

Lage rente zorgt voor opleving van markt woningleningen

Vooral de lage rente duwt de markt van woningleningen voort. Vooral bij lange rentevaste periodes was het afgelopen jaar sprake van een scherpe daling, aldus vergelijkingssite rente.nl. De laagste hypotheekrente voor twintig jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) (die per 1 januari steeg van 310.000 naar 325.000 euro, red.) komt nu uit op 1,23 procent. Dat is 17 procent lager dan een jaar geleden. Bij 30 jaar vast maakte de rente eenzelfde daling, naar 1,57 procent nu.

Moeilijk voor starters en doorstromers om woning te kopen

Wel is het starters en doorstromers met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeilijk om een woning te kopen, omdat de gemiddelde woningwaarde hard steeg.
Bron: de Volkskrant, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!