84 procent van de ondervraagde notariskantoren krijgt gemiddeld tot zes keer per kwartaal een verzoek tot onterving, concluderen vier verenigingen, waaronder de vereniging van familie- en erfechtadvocaten vFAS en de Vereniging van Erfrecht Advocaten (VEAN). Van de bevraagde advocatenkantoren geeft 43 procent aan dat een kwart tot de helft van de dossiers over erfrecht over onterving gaat. Volgens Pauline Hentenaar-Polderman, erfrechtspecialist en bestuurder van vFAS, komt dit door veranderde familiebanden. "Er zijn meer samengestelde gezinnen. Daarin nemen mensen anders beslissingen."
Het gedeelte waar een onterfd kind nog altijd aanspraak op kan maken heet de legitieme portie. Dit zijn geen spullen, maar is altijd geld. Dat is de helft van het bedrag dat het kind zou krijgen als er geen testament zou zijn. Als een onterving onverwacht is, is er in twee derde van de gevallen strijd over de afwikkeling van de nalatenschap. Of de coronapandemie van invloed is geweest op het oplaaien van de discussies over erfrecht konden vFAS en VEAN niet zeggen.
Kinderen die onterfd zijn moeten dit deel wel zelf opeisen. Vrijwel ieder onterfd kind doet dit ook, zeggen de verenigingen. 87 procent van de onterfde kinderen doet dit binnen één jaar. Ook daarover zijn discussies, ziet Tim Fluitman, voorzitter van VEAN. Hij krijgt er in zijn praktijk "voortdurend" vragen over en merkt dat er veel over wordt geprocedeerd. Schenkingen kunnen bijvoorbeeld ook invloed hebben op wat een kind uiteindelijk krijgt.
Er zijn ook alternatieven voor onterving, zoals het kleiner maken van het erfdeel. Ook kan trouwen in gemeenschap van goederen met de partner die minder vermogen heeft de legitieme portie verkleinen. Als laatste stellen de verenigingen mediation voor. De verenigingen organiseren samen op vrijdag 18 juni de Dag van het Erfrecht om meer aandacht voor het erfrecht te vragen. Voor de afhandeling van erfenissen is volgens de verenigingen namelijk deskundige begeleiding nodig. ANP
Mijn vraag is of de rechtsbijstand verzekering je goede mensen aanrijken voor dergelijke zaken.
Dit is toch al lang bekend. Wanneer een kind het zelf niet opvraagt, vervalt het recht.
Ik heb 2 broers. Een broer wil alles volgens zijn zin doen. Omdat hij een vriendin en kinderen heeft en een universitaire bul. Sinds vader overleden is, wil hij niks meer met mij van doen hebben. Hij is bang dat hij iets te kort komt, omdat hij overal op vakantie gaat en ging. En altijd zo zielig was omdat ik onder behandeling van ggze sta. Hij doet net of hij heel veel geld kwijt is aan de erfenis, terwijl hij geld krijgt. Op de begrafenis zijn vader afvallen door te zeggen dat hij maar een timmerman was. Hij stak nooit een vinger uit en nu weer niet. Hij zegt dat hij het huis in de familie wil houden, maar als mijn jongste broer met een bod komt, is het te laag. Maar hij met zijn gezin vakantie vieren tweede auto. Maar sinds de begrafenis is het contact ineens afgelopen. Omdat hij een universitaire bul heeft wil hij en zijn kenau van een vriendin op papier zorgen voor mij maar in de praktijk niks meer met mij te maken hebben. Ook doet hij of hij heel arm is tegenover mij, terwijl hij als hij de erfenis binnen nooit meer hoeft te werken en toch drie keer per jaar op vakantie kunnen. Ook pikt hij alle goede spullen uit de inboedel en laat mij met de meuk zitten. Zo een broer gun je je ergste vijand nog niet toe.
Mijn zus is twee jaar geleden overleden,ze heeft geen kinderen dus is moeder mijn broer en ik de erfgenamen. Mijn zus wilde alles aan mij geven omdat ze niet met mijn moeder en broer kon opschieten. Maar ik wilde geen ruzie,maar dat zou ik toch wel krijgen zei mijn zus. En daar had ze gelijk in. Mijn moeder dacht dat ze alles kreeg en mijn broer had het al opgemaakt voor dat hij het kreeg. Ik was de zuinige en besteed het waar mijn kinderen ook wat aan hebben. Maar mijn vraag is,had ze alles aan mij mogen geven.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!