Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal files stijgt fors

02-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
file1_09.jpg
Nederlanders staan langer in de file. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB. Volgens de ANWB is de zogenoemde filezwaarte in het derde kwartaal van dit jaar 21 procent hoger dan in de vergelijkbare periode van 2013. Ook in het tweede kwartaal steeg het aantal files. Wel steeg de filezwaarte toen veel minder, met 3 procent. De filezwaarte wordt berekend door de lengte van de file met de duur te vermenigvuldigen.
Oorzaken files
In september leidden ongelukken tot extra drukte. In augustus zorgde hevige regenval voor extra files op de snelwegen. In juli leidden het vakantieverkeer en werkzaamheden tot meer files, vooral in het zuiden van het land.
Verkeersstroom daalde
Door de stagnerende economie daalde de verkeersstroom de laatste jaren. Ook leidde het wegwerken van knelpunten tot het verminderen van de filezwaarte. Volgens een woordvoerder van ANWB neemt het aanbod van verkeer nu weer toe. ,,Een aantal knelpunten is uit de filetop 5 verdwenen. Daar is de doorstroming dus verbeterd. Op de overige knelpunten zien we dat het verkeer weer toeneemt.''
'Bouw trekt weer aan'
Volgens de ANWB is het geen geheim dat dat komt doordat de economie uit het dal kruipt. ,,Je ziet dat de transportsector het langzamerhand beter doet, dat de bouw weer aantrekt.''
Filetop 5:
1: A1 Amsterdam - Amersfoort, knooppunt Muiderberg - knooppunt Hoevelaken;
2: A20 Hoek van Holland richting Gouda, knooppunt Kleinpolderplein - knooppunt Terbergseplein;
3: A13 Den Haag richting Rotterdam, Delft - knooppunt Kleinpolderplein;
4: A27 Utrecht richting Breda, Noordeloos - knooppunt Gorinchem;
5: A9, Alkmaar richting Amstelveen, knooppunt Rottepolderplein - Knooppunt Badhoevedorp. ANP

Meer over:

file, anwb, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!