Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal faillissementen toegenomen

11-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
failliet_08.jpg
Het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) is in oktober uitgekomen op 743. Dat zijn er 147, ofwel bijna een kwart meer, meer vergeleken met de voorgaande maand, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.
Extra zittingsdag
In oktober vorig jaar werden er nog 703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Het statistiekbureau schrijft de stijging in oktober toe aan een extra zittingsdag van de rechtbank.
Gemiddelde gedaald
Het aantal uitgesproken faillissementen in een bepaalde maand hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan per maand sterk verschillen. Voor een beter beeld wordt volgens het CBS daarom gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandelijks gemiddelde. Dit gemiddelde kwam in oktober uit op 649 tegen 661 in september. Het was de derde maand op rij dat dit gemiddelde is gedaald.
Bedrijven
Van de vorige maand omgevallen bedrijven waren de meeste actief in de handel (173), de bouw (97) en de specialistische zakelijke diensten (86).
In september werd het laagste aantal faillissementen sinds het begin van dit jaar gemeten.
14 procent meer bedrijven failliet
In de eerste tien maanden van 2013 zijn er 7097 bedrijven op de fles gegaan, 14 procent meer vergeleken met dezelfde periode in vorig jaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!