Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Aantal faillissementen in mei fors gedaald'

10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
failliet_11.jpg
Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in mei met 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Het is de grootste daling in één maand in de afgelopen 2 jaar, meldde Faillissementsdossier.nl maandag.
Instellingen
In totaal gingen in mei 829 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) over de kop, tegen 1231 in mei 2013.
Consumentenvertrouwen
Faillissementsdossier.nl schrijft de daling toe aan het voorzichtige herstel van de economie in de laatste kwartalen van vorig jaar en het toenemende consumentenvertrouwen.
Cijfers
Met de daling in mei komt het aantal door de website op basis van cijfers van de rechtbanken geregistreerde faillissementen over de eerste vijf maanden uit op 4588. Dat is 20 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2013.
Horeca
In veruit de meeste sectoren gingen minder bedrijven en instellingen op de fles, aldus Faillissementsdossier. Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen procentueel het sterkst af in Zeeland (min 53 procent) en Friesland (min 37 procent). Anders dan in de voorgaande maanden daalde in mei ook het aantal faillissementen in de horeca. Het waren er 27, 50 procent minder dan in april.
Mooie weer
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week donderdag al dat vooral hotels, restaurants en cafetaria's in de eerste drie maanden goede zaken deden als gevolg van het mooie weer. Dat leverde de hoogst gemeten groeicijfers op in een eerste kwartaal sinds 2006.
Pakketbezorgers
In de transportsector deed zich in mei ook een kentering voor, maar in tegenstelling tot de horeca pakte die negatief uit. Het aantal faillissementen steeg vorige maand in deze sector met 50 procent tot 48. Er gingen vooral meer koeriersbedrijven en pakketbezorgers onderuit.
Bouw
In de bouw bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging daarentegen dalen. In de eerste vijf maanden vielen er 509 om, bijna 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!