Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal faillissementen in juni 2021 nadert laagterecord

12-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
dichte deuren failliet 1127

Het aantal bedrijven dat de afgelopen maand failliet werd verklaard, lag weer iets lager dan in mei dit jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd daarmee het laagste aantal ooit van februari opnieuw benaderd. Dat er in de eerste zes maanden van dit jaar ruim de helft minder faillisementen dan in 2020 waren, heeft mogelijk te maken met de coronasteun vanuit de overheid.

Het CBS telde in juni 2021 in totaal 121 faillissementen. Dat zijn er tien minder dan in mei. Wel is dit cijfers bijgesteld door het aantal zittingsdagen in juni, aangezien veel rechtbanken hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week doen. Dat is doorgaans een dinsdag. Hiervan zijn er de ene maand meer dan in een andere maand. Verder worden bankroeten van eenmanszaken niet meegenomen in deze cijfers.

Meeste faillissementen in de handel

De handel was de bedrijfstak met de meeste faillissementen in juni. Dat is ook een van de sectoren met de meeste bedrijven. Relatief gezien kende de sector verhuur en andere zakelijke diensten de meeste bedrijven die failliet gingen.

Normaal gesproken schommelt het aantal faillissementen fors. Zo was er een piek in 2013, die zich omzette in een daling tot 2017. Daarna bleven de cijfers tot midden vorig jaar redelijk stabiel. Hierna werd een nieuwe daling ingezet. Dat kwam niet alleen door de coronasteun. Rechters houden momenteel ook meer rekening met de omstandigheden van het coronajaar, waardoor zij in de kern gezonde bedrijven minder snel failliet laten gaan. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!