Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Aantal Facebook-gebruikers daalt en Instagram wordt populairder

26 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
facebook duimpjes 930
Instagram groeit sterk, terwijl het aantal Facebook-gebruikers daalt. Vooral mensen onder de 40 jaar haken daar af. Maar Facebook heeft nog altijd ruim 10 miljoen gebruikers in Nederland. Instagram zit ongeveer op de helft daarvan. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 van onderzoeksbureau Newcom. Bovenaan de lijst staat WhatsApp (bijna 12 miljoen gebruikers).

'Te veel nepnieuws'

Het afgelopen jaar hebben 240.000 Facebook-gebruikers hun account opgezegd, en 400.000 loggen niet meer in. Als reden geven de stoppers aan dat ze het platform niet meer vertrouwen, dat er te veel nepnieuws op staat of vanwege het nieuwe privacybeleid. Of ze stapten over naar een platform dat ze leuker vonden.

Minder jonge gebruikers

Niet alleen mensen tussen 15 en 19 jaar gebruiken Facebook dagelijks veel minder, ook de groep tussen 20-39 jaar is minder op het platform te vinden. Instagram groeide met 830.000 gebruikers, qua dagelijks gebruik ligt dat nu boven YouTube.
Op Twitter haken vooral mensen tussen de 18 en 24 jaar af, hier ook al omdat ze er te veel nepnieuws op aantreffen. Vorig jaar zegden 85.000 twitteraars hun account op en 195.000 loggen niet meer in.
Het is het negende onderzoek op rij, onder ruim 7000 mensen, naar het gebruik van social media in Nederland. Uit de cijfers blijkt ook dat het vertrouwen in social media al niet groot was, maar in het afgelopen jaar bovendien ook nog meer daalde, en wel in alle leeftijdsgroepen. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!