Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aantal boekwinkels neemt af

05-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boekenkast1_04.jpg
Het aantal boekwinkels in Nederland neemt af en dat geldt ook voor de omzet die ze draaien, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
20 procent minder
In 2007 telde Nederland nog bijna duizend boekwinkels, vorig jaar waren er daar nog ongeveer achthonderd van over. Zij waren samen goed voor een omzet van circa 400 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan in 2012 toen nog voor een half miljard aan boeken, tijdschriften en kranten over de toonbank ging.
Online stijging
Online winkelen doet ook hier net als in andere branches zijn invloed gelden. Zo steeg het aantal internetgebruikers dat weleens online een boek, krant of tijdschrift koopt in de periode 2007 en 2013 met ruim een kwart.
Friesland de meeste boekwinkels
In Friesland zijn zeven boekwinkels per 100.000 inwoners. Hiermee heeft Friesland de meeste boekwinkels per inwoner. Limburg telt nog geen drie boekwinkels per 100.000 inwoners en is de provincie met de minste boekwinkels per inwoner. In absolute zin zijn de meeste boekwinkels te vinden in Zuid-Holland (175).
Kledingzaken
In orde van grootte is het aantal boekwinkels in Nederland te vergelijken met het aantal viswinkels en parfumerie- en cosmeticazaken. De meeste Nederlandse winkels zijn kledingzaken. Daar zijn er ruim 16.000 van. ANP

Meer over:

boeken, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!