Kassa

Aantal banen blijft groeien: 'Grootste banengroei sinds 2008'

16-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werknemers 930x520
Het aantal banen is in het tweede kwartaal van het jaar opnieuw toegenomen. Op jaarbasis is de banengroei de grootste sinds 2008, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal vacatures nam in de afgelopen periode sterk toe.
Tweede kwartaal
Gemiddeld waren er in het tweede kwartaal 10,2 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Het aantal banen groeit nu ruim drie jaar op rij. De laatste drie kwartalen kwamen er telkens meer dan 50.000 banen bij, aldus het statistiekbureau. In het tweede kwartaal waren dat er 51.000. Hierdoor is de toename op jaarbasis nu 199.000. ,,Dat is de sterkste groei sinds de periode van hoogconjunctuur in 2007-2008. De grootste stijging vond plaats in 2007, toen de banengroei opliep tot 335.000'', zo wist het CBS.
Banen van werknemers
De groei in het tweede kwartaal betrof vrijwel alleen banen van werknemers. Daarvan kwamen er 50.000 bij. Het aantal banen van zelfstandigen nam met duizend toe.
Uitzendbureaus
De helft van alle banen die er de afgelopen drie jaar per saldo zijn bijgekomen, kwam voor rekening van de uitzendbureaus. Daar deed zich in het afgelopen kwartaal opnieuw de grootste groei voor. Ook in de bedrijfstakken handel, vervoer en horeca trok de werkgelegenheid het afgelopen kwartaal aan, net als in de bouw.
Bron: ANP/CBS

Meer over:

banen, banengroei, cbs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!