Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Aantal 5G-netwerken gaat komende jaren sterk toenemen'

16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
5G mast netwerk 1127
Nu zijn er nog zo'n 580 miljoen 5G-netwerken op de wereld, maar over vijf jaar zal dat aantal zeven keer zo groot zijn, verwacht het Zweedse bedrijf Ericsson. De producent van netwerkapparatuur verwacht dat er in 2026 3,5 miljard aansluitingen zijn.
Op dit moment zijn de meeste 5G-aansluitingen in landen als China, Zuid-Korea en Japan aangelegd. In die landen gaat maarliefst 9 procent van het mobiele internetgebruik via 5G. In West-Europa ligt dat aandeel veel lager: 1 procent. Ericsson verwacht dat dat percentage in vijf jaar tijd naar 69 procent zal groeien.

Sneller internet, meer data

Door de verbeterde verbindingen gaan we ook steeds meer data verbruiken met onze mobiele telefoons. Smartphones zijn goed voor 95 procent van alle mobiele data. Gemiddeld verbruikt een mobiele telefoon in West-Europa maandelijks 11 gigabyte aan data. 
Onder meer het streamen van filmpjes, maar ook videobellen zorgden voor de sterkste toename in dataverbruik. En dat verbruik zal ook de komende jaren toenemen, denkt Ericsson. Het bedrijf verwacht in 2026 een verviervoudiging van het dataverbruik ten opzichte van nu.

Nog even wachten...

In Nederland bieden de drie grote telecombedrijven KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile al 5G aan. Dat gaat nog wel om de relatief trage variant. De frequenties die veel sneller internet mogelijk maken komen pas over een paar jaar beschikbaar. ANP

Meer over:

5g, 5g-netwerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!