Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Aansterken banken voorwaarde voor groei'

28 jun 2013
  •  
leestijd 2 minuten
huis4_11.jpg
Banken zouden eerder aan de Europese kapitaalvereisten moeten voldoen dan verplicht. Toezicht moet worden aangescherpt en banken mogen alleen nog risico's aangaan die verband houden met het bedienen van klanten; handel voor eigen rekening kan niet meer.
Sterke en stabiele banken
Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Wijffels in een vrijdag gepresenteerd rapport over het bankwezen. De Nederlandse samenleving heeft er belang bij dat er snel weer sterke en stabiele banken opstaan met voldoende kapitaalbuffers, onafhankelijk van overheidssteun. Dat is een voorwaarde voor kredietverlening en daarmee voor economische groei, stelt commissievoorzitter en oud-Rabobanktopman Herman Wijffels.
Nieuwe partijen
Een maatregel als de bankenbelasting, die het voor banken juist moeilijker maakt om hun kapitaal te versterken, kan volgens hem het beste heroverwogen worden. Om het bankenlandschap meer concurrerend te maken is het tevens belangrijk dat de toetreding van nieuwe partijen, zoals kredietunies en buitenlandse banken, wordt bevorderd. Ook zouden banken zo ingericht moeten zijn, dat in geval van nood een redding door de staat makkelijker kan verlopen.
Dienstverlening aan klant kan veel beter
De banken kunnen hun dienstbaarheid aan de klant verder nog flink verbeteren. Ingewikkelde financiële producten als hypotheken en individueel pensioensparen zouden bijvoorbeeld makkelijker met elkaar te vergelijken moeten zijn. Dat kan met de invoering van standaardversies, zegt de commissie. Voor klanten was het de afgelopen jaren vaak niet duidelijk wat een product precies inhield, met veel onnodige of verborgen kosten tot gevolg.
Voorzichtiger met hypotheken
Meer stabiliteit betekent ook dat banken voortaan voorzichtiger te werk moeten gaan bij het verstrekken van hypotheken. Op termijn zouden huizenzoekers bij het kopen van hun huis nog maar 80 procent van de woningwaarde mogen lenen. Het kabinet heeft al besloten om dit percentage tot 2018 naar 100 procent te verlagen, maar dat is volgens de commissie niet genoeg, vanwege de nog steeds dalende huizenprijzen.
Hervormingen woningmarkt
Die maatregel moet dan wel gepaard gaan met andere hervormingen van de woningmarkt. Om ervoor te zorgen dat starters toch voldoende geld bijeen kunnen krijgen om een huis te kopen, zouden jongeren tot 35 jaar dan bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten krijgen om hun pensioenpremies via bouwsparen fiscaal vriendelijk opzij te leggen als startkapitaal. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!