Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanslag vermogensbelasting te hoog na fout ministerie

04-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
belastingdienst 930x520
Mensen die belasting moeten betalen over hun beleggingen hebben een te hoge voorlopige aanslag gekregen. Oorzaak is een foute berekening door het ministerie van Financiën.
Het fictieve rendement op beleggingen waarover belasting wordt geheven, is voor 2019 en 2020 respectievelijk 0,01 procentpunt en 0,05 procentpunt te hoog vastgesteld. De cijfers waren verkeerd opgenomen in de wet. De fout wordt bij de definitieve aanslag hersteld, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief. Op de website van de Rijksoverheid staat een toelichting op de rekenfout.

Ook foutief percentage voor spaargeld

Het zogenoemde forfaitaire rendement op spaargeld is voor volgend jaar juist 0,01 procentpunt te laag vastgesteld.
De fout is terug te vinden in het aangifteprogramma van de Belastingdienst voor 2019 en in de voorlopige aanslagen voor 2020 die al zijn verzonden. Het verschil voor belastingplichtigen loopt uiteen van een paar euro tot enkele honderden euro's. Vijlbrief noemt de gevolgen in een brief aan de Kamer "zeer beperkt."

Lager dan 15 euro

Voor een beperkte groep belastingplichtigen die in 2019 en 2020 al een voorlopige teruggaaf ontvangen, kan het te verrekenen bedrag lager uitvallen dan 15 euro. Onder die grens betaalt de Belastingdienst doorgaans niet uit. Vijlbrief laat nog onderzoeken om hoeveel gevallen het gaat en om welke bedragen. "Mede op basis hiervan wordt bekeken of teruggave hiervan operationeel uitvoerbaar is op een proportionele wijze." ANP
Leestip:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!