Kassa

Aanscherping criteria voor leningen en hypotheken door banken

14-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek 1127
Banken hebben de acceptatiecriteria voor leningen aan ondernemingen in het tweede kwartaal aangescherpt, ondanks een toegenomen vraag naar bedrijfskrediet vanuit het midden- en kleinbedrijf (mkb). Daarnaast zijn ze strenger geworden bij de aanvragen voor woninghypotheken. Ze verwachten de criteria de komende maanden nog verder aan te scherpen. De banken lijken zich daarmee voor te bereiden op de verwachte gevolgen van de coronacrisis op de economie. 
Dit komt naar voren uit een internationale studie, waarover De Nederlandsche Bank (DNB) rapporteert. De onderzoekers vroegen naar de mening van banken over de soepelheid van hun kredietverlening. In Nederland zeiden de meeste instellingen strenger te zijn geworden, terwijl in de laatste jaren de criteria nog versoepeld werden. 

Vraag naar hypotheken vlakt af

Daarnaast geven banken aan hogere risico's te zien. Dit hangt samen met de negatieve economische gevolgen van de coronamaatregelen waardoor het algehele risico voor banken op de langere termijn toeneemt, aldus DNB. De banken signaleerden ook dat de vraag naar hypotheken aan het afvlakken is en binnenkort waarschijnlijk gaat dalen.
Volgens de toezichthouder wordt de duidelijkere aanscherping van de criteria in andere eurolanden niet gemeld. In Duitsland is bijvoorbeeld slechts bij een minderheid van de in het onderzoek betrokken banken sprake van strengere criteria. Banken in Frankrijk, Spanje en Italië geven aan dat zij de acceptatiecriteria voor bedrijfskredieten recentelijk juist hebben versoepeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!