Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Aanraken smartphone in houder mag tijdens autorijden

7 mrt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
smartphonehouder mobiele telefoon autorijden 930
Automobilisten mogen tijdens het rijden hun mobiele telefoon aanraken terwijl deze in een houder zit. Dit is de slotsom van een uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden woensdag deed in een zaak over een verkeersboete.

Zaak mobieltje in handsfreehouder

De kwestie draait om een automobilist die in Sneek een boete van 230 euro had gekregen omdat hij een mobieltje in een handsfreehouder bediende. Hij stapte naar de kantonrechter. Die oordeelde dat aanraken gelijkstaat aan het vasthouden van een telefoon, wat verboden is. Het hof is het daar niet mee eens en zet een streep door de boete.

'Bedienen mobiel in houder mag niet altijd'

,,Uit deze uitspraak kan niet worden opgemaakt dat het bedienen van een mobiel in een houder altijd mag', onderstreept persraadsheer Leo Wemes. ,,Het begrip vasthouden heeft een beperkte betekenis. Om de wet op dit gebied op te rekken, is niet de taak van het hof. Er zullen altijd omstandigheden zijn waarbij het bedienen van een telefoon in een houder wel strafbaar is. Bijvoorbeeld als gedragingen leiden tot een ongeluk. Ik zou het dan ook niemand aanraden om rare capriolen met een mobiel in een houder te gaan uithalen.'
De bestuurder en het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Het OM wilde een duidelijker beeld van wat strafbaar is bij het gebruik van mobieltjes achter het stuur.

OM tevreden over duidelijkheid

Het OM is tevreden met de uitspraak. ,,Want het is nu duidelijk dat er een verschil bestaat tussen het vasthouden van een mobiel, dat verboden is, en het gebruik van een telefoon in een handsfreehouder", zegt Mariël van Dam van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Het CVOM is een onderdeel van het OM dat hoger beroepen tegen verkeersboetes behandelt. ,,Het is nu aan de wetgever om te kijken of de huidige wetgeving aangepast moet worden." ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!